Izvor: Capital | Nedjelja, 24.11.2019.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za modernizaciju hidroelektrane Čapljina zajam od 15 mil EUR

(Foto: Echunder/shutterstock.com)
Savjet ministara u tehničkom mandatu na vanrednoj telefonskoj sjednici održanoj u petak, 22. novembra, utvrdio je Prijedlog sporazuma o zajmu od 15 mil EUR za projekat "Rehabilitacija i modernizacija Pumpno-akumulacione hidroelektrane Čapljina", radi zamjene dotrajale opreme i modernizacije postrojenja starog 40 godina.

Riječ je o sporazumu između Njemačke razvojne banke /KFV/ i BiH, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, Federacije BiH, koju predstavlja federalno Ministarstvo finansija i Elektroprivrede "Hrvatske zajednice Herceg-Bosne" iz Mostara – agencija za izvršenje projekta, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Očekuje se da će rehabilitacijom i modernizacijom biti povećana proizvodnja električne energije, kao i raspoloživost hidroelektrane za pružanje pomoćnih usluga elektroenergetskom sistemu BiH i bloku Srbija/Hrvatska/BiH.

Indirektne koristi od ovog projekta imaće lokalna zajednica, kao i svi korisnici elektroenergetskog sistema u BiH, ističe se u saopštenju.

Prijedlog sporazuma će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.

Rok otplate je 15 godina, uključujući pet godina grejs-perioda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.