Izvor: Startit | Subota, 23.11.2019.| 08:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Koje startape i tehnologije podržava Google-ov investicioni fond

Ilustracija (Foto: l i g h t p o e t/shutterstock)
Google Ventures važi za jednu od najaktivnijih i najuspešnijih kompanija koje se bave investiranjem od svog osnivanja 2009. godine. Među Google-ovim investicionim oružjem, uključujući CapitalG i kompaniju usresređenu na investiranje u oblasti vještačke inteligencije Gradient Ventures, GV i dalje nastoji da sačuva aktivnu i raznovrsnu bazu startapa u koje ulaže.

Iako su mnoge od najranijih investicija GV-a bile usresređene na tradicionalne kompanije koje posluju u oblasti interneta i mobilnih telefona, kompanija je od tada proširila svoju strategiju investiranja na oblasti kao što su zdravstvo, sajber bezbjednost i vještačka inteligencija.

CB Insights, portal koji prikuplja i analizira podatke o privatnim kompanijama, iskoristio je svoju bazu podataka i napravio grafik kako bi omogućio bolji uvid u ulaganja GV-a. S obzirom na veličinu i moć ovog investicionog fonda značajno je obratiti pažnju na to u kojim oblastima vidi budućnost.

Vještačka inteligencija

S obzirom na Google-ovo iskustvo u oblasti vještačke inteligencije i mašinskog učenja, GV-ov investicioni tim je u poziciji da daje dobre procjene u ovom polju. Među kompanijama u koje je GV investirao, vještačka inteligencija se koristi u različitim aplikacijama, od istraživanja novih lijekova, sve do analize podataka.

Na primjer, Viz.ai koristi AI kako bi pomogao ljekarima da pojednostave rad na liječenju pacijenata sa moždanim udarom, pružajući ažuriranja zdravstvenih podataka o pacijentima u realnom vremenu putem mobilnih uređaja.

Elektronska trgovina

Startapi orijentisani na e-trgovinu u koje je ulagao GV pružaju potrošačima mogućnost da putem interneta kupuju ili prodaju različitu vrstu robe, od sportske opreme do nekretnina. Dva ulaganja orijentisana na tržište nekretnina su ka startapima 2nd Address i OpenDoor Labs, koji korisnicima omogućavaju kupovinu i prodaju svoje nepokretne imovine preko interneta.

Ova kompanija takođe vidi potencijal i u startapima koji se bave modnom industrijom kao što je StockX koji je razvio platformu koja spaja prodavce i kupce patika, brend sportske odjeće Outdoor Voices i sajt Fynd za prodaju odjeće preko interneta sa sjedištem u Indiji.

Sajber bezbjednost

Od početka 2018. godine Google Ventures je investirao i u nekoliko sajtova za sajber bezbjednost koji se bave bezbjednošću na cloud-u, uključujući kompanije poput Thousand Eyes-a, Obsidian Security-a i Anomali-a, koje pomoću svojih platformi omogućavaju organizacijama da otkriju i ublaže sajber napade.

Stalno pobojšavanje sajber bezbijednosti je zapravo zadatak koji se nikada ne završava, obzirom da sajber kriminalci neće prestati da pronalaze nove načine da eksploatišu sve slabe tačke u bilo kojoj novoj tehnologiji. Kako broj konektovanih IP kamera i drugih uređaja eksponencijalno raste, takođe rastu i potencijalne mane i propusti, koji ukoliko se ne adresiraju, mogu kreirati mogućnost za upade u mreže i incidente koji tom prilikom nastaju.

Fintech

Google Ventures je vodeći investitor u nekoliko fintech startapa poput Digit-a, Gusto-a, Robinhood-a i Upstart-a. Da im je ova oblast interesantna već duži period pokazuju i njihova ranija ulaganja koja su uglavnom bila usmjerena na startape koji razvijaju platforme za plaćanje i investiranje preko interneta, poput Robinhood-a, CircleUp-a i Stripe-a.

U posljednje vrijeme, GV je uložio u nekoliko startapa koji programiraju platforme koje se bave osiguranjem kao što su Lemonade, Young Alfred i Ethos Technologies.

Zdravstvo i biološke nauke

Kako je Google počeo da ulaže u startape poput Calico-a i Verily-a, čini se da kompanija vidi veliki potencijal i u ovoj grani. Od januara prošle godine do danas svojim investicijama podržali su više od 30 kompanija koje se bave razvojem tehnologija u oblasti zdravstva.

Najveći tim kompanije za investiranje, grupa koja istražuje biološke nauke (life sciences), a koju čine onkolozi, bioinženjeri i genetičari, fokusirao se na biotehnologiju, a to potvrđuju i nedavna ulaganja u startape poput Spotlight Therapeutics koja se bavi genetikom.

Ostala nedavna ulaganja u biotehnologiju uključuju i startape kao što su Trucode Gene Repair, Beam Therapeutics, i Maze Therapeutics, a u posljednje vrijeme GV se takođe fokusirao i na oblast kliničkih istraživanja i ispitivanja, gdje je ulagao u startape poput Schrodinger-a i Verana Health.

Preduzetništvo

Google-ovo odjeljenje koje se bavi cloud-om je vrlo agresivno pristupilo svojoj strategiji za servise namijenjene preduzetnicima, pa je samim tim ova grana postala jedna od glavnih oblasti interesovanja kompanije GV. Jedan od fokusa u ovoj sferi bio je na kompanijama baziranim na cloud servisu kao što su Incorta, Upbound i Cockroach Labs.

Ostale investicije usmjerene su na B2B SaaS kompanije koje rade na umrežavanju, integraciji aplikacija i platformama za upravljanje odnosima sa klijentima. Primjer pametne investicije u ovoj oblasti je Ujet, platforma za korisničku podršku zasnovanu na cloud tehnologiji koja koristi glasovne i chat metode komunikacije.

Ostalo

GV je takođe ulagao u kompanije koje se bave logistikom, proizvodnjom hrane i pića, ali i na druge proizvode široke potrošnje. Kompanije poput Impossible Foods i Ripple Foods bave se razvojem tehnologije za proizvodnju biljne hrane koja je alternativa mesu i mliječnim proizvodima.

U međuvremenu, RightHand Robotics, Bowery Farming i Veo Robotics podržani od strane GV koriste robotiku za riješavanje problema u poljoprivredi i prerađivačkoj industriji.

Uber, Slack, Stripe samo su neki od startapa u koje je Google Ventures investirao posljednjih 10 godina, a koji su postigli veliki uspjeh. Kompanija je takođe ulagala i u Happiest Baby čiji je suosnivač Nina Karp, preduzetnica porijeklom iz Beograda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.