Izvor: eKapija | Petak, 22.11.2019.| 14:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Facebook uvodi promjene u oglašavanju radi zaštite brendova

(Foto: Printscreen)
Društvene mreže ne prestaju da uvode promjene velikom brzinom, a ovog puta se posebno izdvaja Facebook koji je nakon brojnih kritika na račun oglašavanja odlučio da se prilagodi klijentima i da im omogući da sami biraju gde će se njihove reklame pojavljivati.

Facebook je u srijedu, 20. novembra, najavio nove opcije koje su posebno usmjerene ka zaštiti brendova na društvenim mrežama. Kreirani su novi alati koji će kompanijama pružiti bolju kontrolu nad plasiranjem sadržaja, a to znači da će imati mogućnost da biraju na kojim će se tačno sajtovima, aplikacijama i videima oglašavati.

Na ovu odluku svakako je uticala zabrinutost klijenata i brojne kritike na račun Facebook-a kada se saznalo da društvena mreža neće provjeravati i zabranjivati politička oglašavanja zbog slobode govora. Mnoge kompanije su iz tog razloga osjetile nelagodu da se oglašavaju na Facebook-u, jer je moguće da se njihove reklame povežu sa neprijatnim i nepoželjnim sadržajem što bi ugrozilo njihov imidž i stvorilo negativnu konotaciju, prenosi Represent.

Klijenti su do sada koristili blok liste, međutim, ni one se nisu pokazale kao dovoljno efikasne, jer je nemoguće navesti sve sajtove i aplikacije sa kojima ne žele da se dovedu u vezu. Nova olakšavajuća opcija su takozvane bijele liste (publisher whitelist) putem kojih će svako ko se oglašava na Facebook-u moći da navede sadržaje koje smatra poželjnim i sigurnim.

I pored svih problema i negativnih kritika, Facebook je i dalje na dobitku i nastavlja da ostvaruje veliki profit, uz čak primjećen porast u odnosu na raniji period. Fokus na brend i njegova zaštita svakako čine dobru strategiju, uzevši u obzir da je kompanijama neophodno da imaju prostor za oglašavanje na najpopularnijoj društvenoj mreži.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.