NavMenu

Kreće izgradnja Klinike za dječije bolesti u Mostaru - Objavljen međunarodni konkurs

Izvor: eKapija Nedjelja, 24.11.2019. 15:44
Komentari
Podeli
(Foto: vlada-hnz-k.ba)
Objavljen je međunarodni konkurs za prikupljanje ponuda za izgradnju zgrade Klinike za dječije bolesti pri Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

- Radostan sam što je proces otkočen. To je životno važan projekat, jedan od onih ključnih u procesu razvoja našega kantona i šireg podneblja, jer njegovim konačnim provođenjem osiguravamo najbolje moguće uslove za svaki oblik potrebne medicinske brige za najranjivije među nama, za one na koje smo najosjetljiviji - našu djecu. Tu nema, niti smije biti, političke dimenzije - izjavio je Nevenko Herceg, premijer Vlade HNK.

U proceduri provođenja konkursa, osim Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, učestvuju i predstavnici Saudijskog fond koji je odobrio kredit za zdravstveni sistem HNK, a koji je u cjelini preuzela kantonalna vlada, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

- Veliki su napori uloženi u to da nam ova sredstva uopće budu na raspolaganju i ponosan sam na to. Kao prvi čovjek izvršne vlasti u HNK, učinit ću sve što je u mojoj moći kako bismo, u što kraćem roku, vidjeli strojeve na terenu odnosno kako bi krenula izgradnja zgrade Klinike za dječje bolesti u Mostaru – poručio je Herceg.

Podjećamo, još početkom 2015. obezbijeđeno je 22 mil KM za izgradnju Klinike za dječije bolesti u Mostaru. Tada je Vlada FBiH odobrila realizaciju kredita iz Saudijske Arabije od 33 mil KM za zdravstvene institucije u HNK.

Planirana zgrada je neto površine 5.722 m2, a imaće pet etaža: suteren, prizemlje, te još tri sprata. U suterenu će biti predavaonica, veća dvorana za oko 100 posjetilaca, kao i garderobe osoblja, spremišta i zajedničke djelatnosti za rad s rubljem, čistači, servis i sadržaji za uklanjanje otpada. U prizemlju će se smjestiti administrativni dio – upis pacijenata za prijem u bolnicu, sadržaji specijalističko-konzilijarnih djelatnosti i dnevna bolnica.


Na prvom spratu će biti stacionarni sadržaji pedijatrije za smještaj 38 dječjih postelja i 13 postelja za majke pratilje te Uprava klinike. Na drugom spratu će biti stacionarni sadržaji pedijatrije za smještaj 11 dječjih postelja i 4 postelje za majke pratilje, te stacionarni sadržaji dječje hirurgije s ukupno 26 dječjih postelja i 5 postelja za majke i pratnju.

Treći sprat imaće stacionarne sadržaje za smještaj osam kreveta neonatološkog odjela. Osim klasičnog neonatološkog odjela, na istom spratu predviđeni su sadržaji Jedinice intenzivnog liječenja (JIL) za djecu dobi od jednog mjeseca do 18 godina s pet postelja i JIL za neonatologiju s ukupno 14 mjesta


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.