Izvor: Glas Srpske | Petak, 22.11.2019.| 11:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pad potražnje inostranstva za autodijelovima - Izvoznici iz RS bilježe gubitke

Ilustracija (Foto: Rafal Olkis/shutterstock.com )
Izvozno orijentisana preduzeća iz Republike Srpske koja posluju u sektoru automobilske industrije već neko vrijeme sabiraju gubitke jer njemački giganti, suočeni sa recesijom, konstantno smanjuju narudžbe, što negativno utiče na poslovanje domaće privrede.

Izvoz firmi u oblasti auto-industrije iz Srpske ove godine manji je za desetak odsto u odnosu lani, a koliko je situacija ozbiljna pokazuje podatak da su pojedina preduzeća bila primorana da smanje broj radnika u proizvodnim pogonima.

Nemanja Savić iz kotorvaroške firme SIM Technik koja se pretežno bavi proizvodnjom dijelova za automobilsku industriju, kaže da je sredinom ove godine drastično pala potražnja za njihovim proizvodima.

- Ove godine bilježimo pad izvoza auto-dijelova između 30 i 40% u odnosu na prošlu godinu i zbog takve situacije bili smo primorani da određeni broj radnika stavimo na čekanje. Ono što je pozitivno je da nam preduzeća iz medicinske industrije, kao i industrije pakovanja nisu smanjivala narudžbe - rekao je Savić i apelovao na vlasti da im pomognu da prevaziđu krizna vremena i pronađu modalitet uz pomoć kojeg bi sačuvali radnike koje su poslali na čekanje.

Sa istim problemima bori se i gradiška firma Tikt manufaktura, u čijim pogonima se proizvode dijelovi za najpoznatija njemačka preduzeća poput audija, porschea i volkswagena.

- Do kraja godine imamo dovoljno posla zbog ranije ugovorenih narudžbi koje moramo zatvoriti, roba ide, ali se pad prometa osjeti, manje je upita i manje količine se naručuju. Nismo radili analize pa ne mogu reći koliko je to procentualno ali je pad evidentan. Kompletan sektor automobilske industrije u Njemačkoj je lagano povukao ručnu, napravljena je vještačka kriza zbog "bregzita" i trgovinskog rata SAD i Kine - rekla je Mirjana Ćirić iz preduzeća Tikt manufaktura. Dodala je da, iako su prognoze za naredni period krajnje neizvjesne, do sada nisu smanjivali broj radnika.

- Sve mogućnosti su otvorene, i oporavak i krah autoindustrije. Bregzit, ali i Kineska nova godina, nakon koje Kinezi kreću u nove pohode, odrediće dalji tok dešavanja - kazala je Ćirić.

O gubitku poslova u inostranstvu i drugim problemima koji muče domaću privredu juče su u Banjaluci razgovarali članovi Upravnog odbora Privrede komore RS i predstavnici Vlade Srpske.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić kazao je da realni sektor funkcioniše u veoma složenim uslovima, te da su u posljednje vrijeme izloženi nedostatku radne snage i smanjenju narudžbi za izvozno orijentisana preduzeća zbog recesije koja je zahvatila Njemačku.

Premijer RS Radovan Višković istakao je da je unapređenje privrednog ambijenta zajednički cilj Vlade i Privredne komore, te da je na sastanku dogovoreno da će udruženim snagama pronalaziti rješenja.

- Želimo da sve aktivnosti Vlade koje se odnose na povećanje zaposlenosti i plata i poboljšanje privrednog ambijenta sprovodimo sa Privrednom komorom. Prihvatili smo i njihov prijedlog da o Programu ekonomskih reformi mišljenja daju i privrednici - rekao je Višković.

Podsticaji

Premijer Radovan Višković istakao je da Vlada radi na kreiranju budžeta za 2020. godinu, navodeći da će biti razmotreni zahtjevi u vezi s podsticajima za preduzeća koja žele da tehnološki unaprijede proizvodnju.

- Sigurno je da ćemo ovakvu mjeru kreirati. Vlada ostaje otvorena za saradnju sa Privrednom komorom, Unijom udruženja poslodavaca i Savezom sindikata s ciljem unapređenja privrednog ambijenta kako bi svi imali korist i kako bi ljudi bili zadržani u Srpskoj - rekao je Višković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.