Izvor: Indikator | Petak, 22.11.2019.| 08:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

ECB: Niske kamatne stope ugrožavaju finansijsku stabilnost evrozone

(Foto: ecb.europa.eu)
Rizici po finansijsku stabilnost u evrozoni ojačali su dijelom i zbog politike niskih kamatnih stopa banke, konstatira potpredsjednik Evropske centralne banke (ECB) Luis de Guindos u polugodišnjem biltenu, objavljenom u srijedu, 20. novembra.

ECB je u martu 2016. spustio ključnu kamatnu stopu u evrozoni na nula posto, a u međuvremenu je uveo i negativnu stopu za depozite banaka.

Priznajući da su niske kamatne stope poduprle širu ekonomiju, De Guindos upozorava ipak kako bankarski sektor pokazuje sve veću sklonost preuzimanju većih rizika kako bi povećao profitabilnost.

To bi u srednjoročnom razdoblju moglo stvoriti izazove za finansijsku stabilnost, tumači De Guindos.

Osiguravatelji i investicijski fondovi također bi mogli biti u iskušenju da preuzmu prekomjerne rizike, a sličan problem mogao bi se javiti i na određenim nekretninskim tržištima, rekao je potpredsjednik ECB-a.

To bi, upozorava De Guindos, moglo postati problem kada se cjenovno okruženje promijeni, što će dovesti do povećanja kamatnih stopa.

U prethodnim istupima čelnik ECB-a istaknuo je da u evrozoni ima previše banaka, od kojih mnoge imaju nizak tržišni udio pod velikim su konkurentskim pritiscima, dodajući ipak da su "banke značajno poboljšale otpornost u proteklih nekoliko godina".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.