Izvor: Nezavisne novine | Petak, 22.11.2019.| 08:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ministarstvo definisalo pravila interventnog otkupa junadi u RS

Ilustracija (Foto: Jringjai_34/shutterstock.com)
Ukupno 17 otkupljivača iz Republike Srpske otkupiće 7.902 grla žive junadi, po minimalnoj cijeni od 3,90 KM po kilogramu, dok će Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS za podsticaje za tu namjenu izdvojiti 30 feninga po kilogramu za izvezena živa grla i 70 feninga po kilogramu za grla otkupljena za klanje i preradu, stoji na zvaničnoj stranici resornog ministarstva.

- Ministarstvo će izdvojiti i dodatnih 10 feninga po kilogramu mesa zadnje četvrtine trupa koje se zamrzava - kazali su u Ministarstvu te dodali da količine otkupljene junadi za koju otkupljivači mogu ostvariti pravo na podsticajna sredstva ne mogu biti veće od otkupnih kvota utvrđenih na osnovu prijave na poziv za izražavanje interesa za interventni otkup.

Prema spisku otkupljivača koji je objavilo Ministarstvo, 4.107 grla junadi biće otkupljeno za izvoz, dok će 3.795 biti otkupljeno za klanje i preradu za domaće tržište.

Sudeći prema ovim podacima, najveću kvotu junadi za otkup ima Prime iz Brezičana, kod Prijedora, i to 1.320 grla, dok najveću kvotu junadi za klanje i preradu, i to po 1.500 grla, ima ZP Komerc iz Vršana, kao i preduzeće Tulumović iz Laktaša.

- Ministarstvo će revidirati iznose kvota u skladu sa dinamikom otkupa te kontrolom na terenu - istakli su u Ministarstvu.

Kako su dodali, pravo na podsticajna sredstva imaju otkupljivači junadi sa sjedištem u RS, koji su se prijavili na poziv za izražavanje interesa za interventni otkup tržišnih viškova junadi i koji su izvršili interventni otkup junadi minimalne mase 550 kilograma od domaćih uzgajivača po minimalnoj cijeni od 3,90 KM po kilogramu žive mjere, u periodu od 20. oktobra 2019. do 31. januara 2020. godine.

Napomenuli su da su u Službenom glasniku RS objavljene izmjene i dopune Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, kojima se definišu prava na podsticajna sredstva za interventni otkup utovljene junadi.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, smatra da je ovaj interventni otkup samo trenutno gašenje požara te da će se od svega najviše koristiti imati otkupljivači.

- Prema mojim saznanjima sa terena, otkupljivači ne nude veću cijenu od 3,90 KM po kilogramu, što je nedovoljno za ionako veliki trošak proizvodnje, jer su bikovi prerasli, tako da je jedina korist koju će imati poljoprivredni proizvođači ta što neće tonuti u dublji minus - naveo je Marinković.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.