Izvor: eKapija | Petak, 22.11.2019.| 08:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Najnoviji trendovi u finansijskom sektoru - Treba li banke da se plaše nadolazećeg talasa fintech kompanija?

Ilustracija (Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Banke moraju prihvatiti poslovne modele tehnoloških kompanija kako bi zadržale svoju poziciju, poručuju vodeći ljudi finansijskog sektora sa konferencije East Tech West koja se u organizaciji CNBC-ja održava u kineskom gradu Guangdžou.

- Uvjeren sam da su mnoge banke, možda ne baš sve, u dobroj poziciji da izgrade potpuno nove proizvode - rekao je David Rafalovski, šef tehnološkog sektora ruske banke u državnom vlasništvu, tokom panela održanog na konferenciji, prenosi portal tockanai.hr.

Rafalovski je izrazio frustraciju izdvajanjem fintecha odnosno finansijskih tehnologija u posebnu kategoriju koja predstavlja pretnju bankama.

- Mi smo fintech - tvrdi Rafalovski i dodaje da vodeće kreditne institucije nimalo ne zaostaju sa tehnološkim rešenjima u odnosu na fintech startapove.

Većina novih igrača izašla je na tržište sa željom da se nadmeće sa etabliranim bankama. U Evropi su bankarske aplikacije koje nude Monzo, Revolut i N26 privukle milione korisnika zahvaljujući jednostavnim korišćenjem i nepostojanjem naknada.

Dodatni pritisak na banke stvaraju tehnološki divovi poput kompanija Apple, Facebook i sada Google koji ulaze u područje finansijskih usluga. Apple je početkom godine u partnerstvu sa Goldman Saksom lansirao kreditnu karticu, Facebook je objavio inicijativu o pokretanju kriptovalute libra, a Google će iduće godine u partnerstvu sa Sitigrupom i Federalnom kreditnom unijom Stanford ponuditi transakcione račune.

Za Standard Chartered ključno je osigurati da interni informatički tim funkcioniše "poput fintecha", rekao je Mihael Goric, rukovodilac informatičkog sektora banke.

- Moramo biti brzi - kaže Goric i dodaje da put od ideje do usluge mora biti što kraći. - Govorimo o nedeljama, ne o godinama.

Takođe, rekao je da je Standard Chartered uložio u niz fintech kompanija kao partner kako bi osigurao primjenu njihovih tehnologija u banci.

- Ali ako to nije dovoljno, osnovali smo i vlastite fintech kompanije.

Henri Ma, glavni informatički direktor WeBanke, internet banke koju podržava kineski tehnološki gigant Tencent, podsjetio je na koristi koje tehnološke inovacije donose u području finansijskih usluga, pogotovo kada je riječ o ljudima koji imaju ograničen pristup bankarskim uslugama ili ga uopšte nemaju.

- Tehnologija zapravo pruža "zlatnu priliku" da obuhvatimo tržište koje je do sada bilo netaknuto - tumači Ma. Svjetska banka navodi da je 1,7 milijardi odraslih osoba "bez banke", što znači da nemaju račun u finansijskoj instituciji.

Rafalovski smatra da će banke koje prežive tranziciju dugoročno djelovati više poput Facebook-a i Google-a, te da će nuditi dobre proizvode.

- Njihovi proizvodi moraju se razvijati. Banke moraju evoluirati i funkcionisati kao što to čine tehnološke kompanije.

Sa tim se složio i Henri Ma iz WeBanke.

- Banke bi trebalo da se ponašaju poput tehnoloških kompanija - rekao je, dodajući da je njegova banka koja nema poslovnica mnogo uložila u zapošljavanje inženjera i naučnika specijalizovanih za analizu podataka.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.