Izvor: Novosti | Petak, 22.11.2019.| 09:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počela sanacija kuće u kojoj je živjela Jovanka Broz u Beogradu

(Foto: Google Maps/screenshot)
Nakon šest godina od smrti Jovanke Broz počela je sanacija kuće u kojoj je živjela u Beogradu. Kako je za Novosti potvrdio direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić, zdanje se sređuje kao reprezentativna državna vila.

- Na vili u Ulici kneza Aleksandra Karađorđevića 75 radi se nužna sanacija dijelova krova i fasade, u cilju spriječavanja daljeg propadanja objekta do privođenja novoj namjeni. Radovi se finansiraju iz budžetskih sredstava opredijeljenih za održavanje objekata u vlasništvu države - kažu u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa, koja od 2006. gazduje kućom.

Kako navode, koliko će sve to koštati trenutno se ne može utvrditi, jer se, paralelno sa izvođenjem radova, analizira stepen oštećenosti pojedinačnih građevinskih elemenata i procjenjuje obim potrebnih intervencija. Kada će radovi biti gotovi, zavisi od stepena oštećenja i vremenskih uslova.

Za ovu kuću u budžetu je za 2019. izdvojeno 15 miliona dinara (nešto više od 127.000 EUR), a novac je planiran, kako se navodi u obrazloženju budžetske stavke, za kompletnu rekonstrukciju od podruma do krova, i zamjenu metalne ograde i dvorišne kapije. Ukupna planirana izdvajanja iznose oko 34 miliona (gotovo 290.000 EUR).

Vila od 750 m2, na elitnoj lokaciji, preko puta dedinjskog Belog dvora, pripada državi i već decenijama je u izuzetno lošem stanju. Od smrti nekadašnje prve dame, u oktobru 2013. godine, praktično je bila konzervirana i u njoj su isključeni voda i grijanje.

Procjene su da ovo zdanje, koje je država svojevremeno otkupila od starog vlasnika bez nasljednika, vrijedi oko 4 mil EUR. U ekspertizi koju je pre više od 10 godina uradio Građevinski fakultet u Beogradu, ocijenjeno je da je potrebno sanirati prilazno stepenište, fasadu, terase i trotoar.


Tagovi:
Jovanka Broz
Jovan Vorkapić
Beli dvor
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.