Izvor: Indikator | Petak, 22.11.2019.| 08:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Titov plavi voz ponovo u pokretu od 29. novembra

(Foto: potowizard/shutterstock.com)
Interesovanje za Josipa Broza Tita gotovo 40 godina nakon smrti se ne smanjuje, a da je tako potvrđuje i plavi voz koji će ponovo krenuti 29. novembra i biće otvoren za pojedince i manje grupe, izvještava RTV Slovenije.

Ova ikona bivše zajendičke države, s kojom je Tito proputovao više od 600.000 kilometara kroz Jugoslaviju i izvan njenih granica, svojevremeno je prevozila sve najistaknutije svjetske vođe toga doba, od britanske kraljice Elizabete II. do Haile Selassija.

Bio je to i voz koji je 1980. godine prevozio Titove ostatke iz Ljubljane u Beograd.

Plavi voz sada će ponovo krenuti 29. novembra i biće otvoren za pojedince kao i manje grupe. Prema podacima agencija raste interes za ulaznice.

I ne radi se samo o klasičnim turistima - razdoblje tog vremena također je sve je interesantnije za nove grupe poput stranih studenata istorijskih i političkih nauka. To ne čudi, jer bez obzira na različita stajališta svoga vremena, Tito ostaje najvažnija istorijska figura prošlog stoljeća na našem tlu, gdje se i dalje osjeća njegov pečat, pa je postao zanimljiv i atraktivan simbol na polju istorijskog studijskog turizma.

Na temelju tih saznanja razne turističke agencije iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije stvorile su zanimljive aranžmane za obilazak mjesta vezanih za sliku i rad drugova Tita, za vrijeme njegova predsjedanja SFRJ, kao i vremena narodnooslobodilačkog rata i drugih. Svjetskog rata.

Agencije iz Hrvatske uglavnom nude programe s posjetima domu Josipa Broza u Kumrovcu, Brionskom otoku, Golom otoku i otoku Vanga, gdje je Tito imao svoje prebivalište.

Agencije u BiH imaju još bogatiju ponudu, jer su se na teritoriji ove bivše jugoslovenske republike dogodili najodlučniji događaji i velike bitke između narodnooslobodilačkog rata (Sutjeska, Neretva, Kozara, Drvar, Jajce, Rudo itd.). Turistički radnici u Sloveniji uključuju i posjet Titovoj vili na Bledu i Ljubljani, njegovoj posljednjoj rezidenciji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.