NavMenu

Kako da što brže napunite pametne telefone

Izvor: eKapija Petak, 22.11.2019. 08:32
Komentari
Podeli
(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Svi smo se više puta našli u situaciji kad smo trebali nekuda krenuti i shvatili kako smo zaboravili napuniti pametni telefon. Evo nekoliko ideja i prijedloga kako izvući maksimum iz kratkog vremena koje je na raspolaganju za punjenje.

Koristite originalne adaptere i kablove

- Pametni telefon brže će se napuniti ako koristite adapter i kabl koji su došli s njim u paketu. To je često najbolje i najsigurnije rješenje.

Kupujete li novi punjač, obratite pažnju na ampere. Na vašem punjaču vjerovatno piše nešto poput ovog: 5.0V->1A. Jedan amper struje biće dovoljan većini smartfona.

Ako punjač ima više ampera, brže ćete moći napuniti mobilni. Ako ima manje, punjenje bi trebalo biti sporije. Imajte na umu kako je ovo tek okvirno pravilo.

Ostavite pametni telefon na miru dok se puni

- Isključeni smartfon brže će se puniti nego uključeni koji treba struju kako bi pronašao Wi-Fi, upogonio zaslon ili locirao GPS. Ako je isključen baterija nema drugog posla nego puniti se.

Stavite smartfon u avio režim rada

- Stavite smartfon u avio režim rada i nemojte ga koristiti dok se ne napuni. Zaslon je po pravilu među najvećim potrošačima baterije.

Uključite štedljivi način rada

- Uključite štedljivi način rada dok punite smartfon. Ovaj trik nije podjednako učinkovit kao potpuno isključivanje ili korištenje avio režima rada, ali može dobro poslužiti kad trebate brzo dopuniti bateriju, a ne želite, recimo, propustiti važan poziv.

Pogasite sve što nije nužno

- Isključite sve osim mogućnosti za telefoniranje i smanjite osvjetljenje na najmanju moguću vrijednost. Prvi na popisu trebaju biti Bluetooth, GPS, Wi-Fi i NFC, a dobro je i privremeno onemogućiti automatsko preuzimanje softverskih nadogradnji. Suzdržite se od bespotrebnog čačkanja telefona, prenosi bijeljinainfo.com.

Držite mobilni na sobnoj temperaturi

- Dok punite mobilni" držite ga podalje od izvora toplote i materijala koji lako zadržavaju toplinu, poput tkanina. Nije dobra ideja puniti mobitel dok ga, recimo, držite u džepu ili ga ostaviti na jastuku.

Koristite dodatnu bateriju za dopunjavanje

- Eksterne baterije nisu pretjerano skupe, lagane su i lako prenosive, a mogu odlično poslužiti kad god se nađete daleko od utičnice ili kad imate trenutke praznog hoda tokom kojih možete dopuniti svoj smartfon.

Evo što još trebate izbjegavati

- Ako trebate na brzinu napuniti ili dopuniti vaš pametni telefon, nemojte ga spajati na prenosni računar. Kablovi za USB po pravilu pune sporije nego utičnica. Takođe, u ovakvoj situaciji nemojte puniti bežično ako baš ne morate. Iako je ta tahnologija značajno napredovala zadnjih godina, ipak i dalje zaostaje za punjenjem putem žice, piše tportal.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.