Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.11.2019.| 13:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Autoputevima RS donirana tri patrolna vozila vrijedna više od 600.000 KM

(Foto: ssguy/shutterstock.com)
Japanska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj donirala je Autoputevima Republike Srpske tri specijalizovana patrolna vozila vrijedna više od 600.000 KM koja su namijenjena za nadzor i održavanje autoputeva u Republici Srpskoj.

Primopredaja specijalizovanih vozila nissan X trail obavljena je u krugu Centra za održavanje i kontrolu saobraćaja u Laktašima.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je novinarima da će donirana vozila vrijedna više od 600.000 KM doprinijeti bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj.

- Vozila će patrolirati putevima. Preko monitora će obavještavati o stanju na putevima, meteorološkim uslovima, eventualnim saobraćajnim nezgodama, klizištima, a imaju i opremu za obezbjeđenje mjesta koja su opasna, kao i za pomoć stradalima u saobraćaju - pojasnio je Trninić.

On je istakao da je riječ o vrlo značajnoj donaciji Japana koja će pobošljati bezbjednost saobraćaja u Srpskoj.

- Ovo nije prva donacija prijateljskog Japana. Još 2000. godine donirali su Banjaluci autobuse, obučavali su naše stručnjake iz oblasti saobraćaja, a izgradili su i mostove u Doboju i Modriči - podsjetio je Trninić.

Zamjenik ministra transporta i komunikacija BiH Saša Dalipagić rekao je da je donacija plod saradnje Ministarstva i Vlade Japana.

- Autoputevi Republike Srpske iskazali su potrebu za ovakvim vozilima i Savjet ministara je 2015. godine donio odluku o dodjeli vozila - dodao je Dalipagić.

Direktor Autoputeva RS Dušan Topić rekao je da su vozila opremljena tako da mogu hitno reagovati radi regulacije saobraćaja i obezbjeđivanja pristupa policiji ili vatrogascima u slučaju nezgoda, prenosi bijeljinainfo.com.

- Imamo obučene radnike za rukovanje ovim vozilima. Donacija je korisna i praktična - smatra Topić.

Ambasador Japana u BiH Hidejuki Sakamoto naglasio je da je održavanje auto- puteva veoma značajno, posebno za vozače, ali i za preduzeće Autoputevi RS.

- Korištenje tri specijalizovana patrolna vozila marke žnisan iks trejlž koje je Autoputevima RS donirala Japanska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj spasiće živote vozačima u Srpskoj - dodao je Sakamoto.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.