Izvor: Indikator | Četvrtak, 21.11.2019.| 15:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Evropska komisija pozvala BiH da usvoji zakon o osiguranju depozita

(Foto: JasaStyle/shutterstock)
Evropska komisija je izrazila posebnu zabrinutost zbog nastavka migracije stanovništva iz BiH koja može dovesti do odliva radne snage s tržišta rada, te je istakla potrebu da BiH ubrza svoj ekonomski razvoj i dostigne druge države zaključeno je na 4. sastanku Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku koji je održan u Briselu.

Komisija je pozvala BiH da usvoji zakon o osiguranju depozita, a kako bi dovršila uspostavljanje okvira za sanaciju banaka u skladu s direktivama EU

Konstatirano je da je BiH u ranoj fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije i sposobnosti da se nosi s pritiskom konkurencije i tržišnim snagama unutar EU.

- BiH je u 2018. ostvarila realni rast BDP-a od 3,6%, dok se u 2019. zbog slabljenja ekonomske aktivnosti u okruženju bilježi usporavanje ekonomskog rasta. Konstatiran je pozitivan trend rasta izravnih stranih investicija od 43% u prvoj polovini 2019. godine, dok je u prvih osam mjeseci tekuće godine zabilježen rast vanjskotrgovinskog deficita za oko 10%. EU je i dalje glavni vanjskotrgovinski partner i na njega se odnosi 2/3 ukupne vanjskotrgovinske razmjene BiH - navodi se u zaključcima.

Evropska komisija ocijenila je kako se BiH treba posvetiti ubrzanju i unapređenju procedura donošenja odluka u zemlji, poboljšanju poslovnog okruženja, kao i efikasnosti i transparentnosti javnog sektora, posebno javnih preduzeća.

BiH treba usmjeriti posebnu pozornost na kvalitet obrazovanja i njegovu usmjerenost na potrebe tržišta rada i kvalitetu fizičkog kapitala kao što je transportna i energetska infrastruktura.

Evropska komisija je pozvala da se osigura održiva politička podrška i vlasništvo nad ekonomskim i socijalnim reformama kroz izradu akcijskog plana za implementaciju dokumenta zajedničke socio-ekonomske reforme 2019-2022. godina. Komisija je, također, pozvala BiH da izradi i dostavi program ekonomskih reformi za razdoblje 2020– 2022. godina.

Komisija je pozvala BiH da usvoji zakon o osiguranju depozita, a kako bi dovršila uspostavljanje okvira za sanaciju banaka u skladu s direktivama EU, te da do kraja godine pristupi Multilateralnoj konvenciji OECD-a o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreznim pitanjima.

U oblasti statistike BiH treba poboljšati suradnju i koordinaciju među nadležnim institucijama, uspostaviti kompletan i konzistentan sustav nacionalnih računa, definirati NUTS III regije, te se pripremiti za naredni popis stanovništva kao i provesti popis poljoprivrede.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE