Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.11.2019.| 09:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nestle u BiH u prvoj polovini 2019. zabilježio rast od 2,9% - Lideri u kategoriji instant kafe

Članovi Nestle upravnog tima su, po prvi put u Bosni i Hercegovini, govorili o konkretnim brojevima kompanije, na globalnom i lokalnom nivou, ali i planovima, te ciljevima za naredni period.

Nestle globalno ima 413 fabrika, 34 istraživačka centra, a posluje u 189 zemalja svijeta zapošljavajući čak 308.000 ljudi. Na području BiH, djeluje kao kompanija Nestlé Adriatic i u BiH direktno zapošljava 17 ljudi, dok kroz široku mrežu distributera, vozača i ostalih zaposlenika koji čine cijeli tim, indirektno zapošljava više od 100 ljudi.

- Činjenica da se svakog dana u svijetu proda preko milijardu Nestle proizvoda govori o tome koliko veliku odgovornost prema potrošačima, okolišu i zajednicama u kojim djelujemo zapravo imamo. Nestle je, kao kompanija, u prethodnoj godini na području BiH zabilježila rast od 2,6%, te prodaju od 19,24 miliona švajcarskih franaka, a rasti smo nastavili i ove godine. Tako je, u prvoj polovini 2019. godine zabilježen rast od 2,9%, te prodaja od ukupno 9,36 miliona švajcarskih franaka. Za to su, svakako, zaslužne kontinuirane inovacije u portfoliju proizvoda, ali i unapređenje i pojednostavljenje poslovnih procesa. Na tržištu BiH smo pristuni u sedam kategorija, a tržišni smo lideri u kategorijama instant kafe i kulinarskog asortimana. U kategoriji instant kafe vodeći smo s brendom Nescafé, sa 61,6%, te u kulinarskoj kategoriji majoneze, s brendom Thomy, s 42%. To nam daje dodatnu motivaciju da neprekidno razvijamo i ostale kategorije s kojima smo prisutni na tržištu - istakao je Dinko Jurišić, voditelj prodaje za BiH.

Krajem 2017. godine Nestle Adriatic regija postala je dio većeg tržišta Nestle Jugoistočne Evrope koja, s Rumunijom i Bugarskom obuhvata 50 miliona potrošača.

Iza kontinuirano rastućeg broja proizvoda, ističu, stoji stalno istraživanje tržišta i prilagođavanje lokalnim specifičnostima. Upravo se tu krije ključ uspjeha, navela je Nadja Soldat, CCSD kategorijska menadžerica.

- U proteklih 5 godina proveli smo značajan broj istraživanja, u kojima je sudjelovalo više od 100.000 naših potrošača iz regije. Na temelju preferencija koje su iskazali u okviru ovih istraživanja, nastavili smo raditi na razvoju svog asortimana. Potrošači u BiH prate svjetske trendove; oni prvenstveno žele kvalitetnu i nutritivno bogatu hranu, ali istovremeno žele znati i od čega je ona pripremljena, odnosno koji sastojci se u njoj nalaze. Mi aktivno radimo na unapređenju svakog pojedinačnog proizvoda, povećanjem količine voća, povrća, mikronutrijenata i cjelovitog zrna, a do sada smo iz proizvoda uklonili 40.000 tona šećera, 15.000 tona soli, i 6.200 tona zasićenih masti. Do 2030. godine smo sebi zadali još ambicioznije ciljeve, koji nas izuzetno vesele - dodala je Soldat.

O agendi 2030. govorila je i Irena Kurtanjek, voditeljica korporativnih komunikacija Nestle Adriatic, ističući tri ključna područja djelovanja – zdraviji život za 50 miliona djece, bolji životni standard za 30 miliona ljudi povezanih uz poslovanje kompanije i nulti uticaj na zagađenje okoliša.

- Samo u BiH, od 2012. godine do danas je u projekat Zdravo, koji za cilj ima educiranje osnovaca o zdravim životnim navikama s fokusom na pravilnu prehranu i važnost svakodnevnog bavljenja tjelesnom aktivnošću, na području BiH uloženo je više od 250.000 EUR. Više od 12.000 djece, iz 100 osnovnih škola, bilo je dio projekta, a istraživanja pokazuju da prosječna stopa povećanja znanja iznosi 14%. Dakako, ovaj projekat smo radili u suradnji sa našim partnerom, Atletskim savezom BiH, a njegovu važnost su prepoznali i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, te Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke - istakla je Kurtanjek.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.