Izvor: Tanjug | Četvrtak, 21.11.2019.| 08:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Investicije iz Srbije u Sloveniji premašile 400 mil EUR

(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Slovenija je među deset najvećih investitora u Srbiji sa više od milijardu evra ulaganja, ali sve je više i srpskih investicija u Sloveniji i njihova vrijednost je već premašila 400 mil EUR, kaže Nikola Papak, direktor Predstavništva Privredne komore Srbije u Sloveniji.

Od nekadašnje "sirovinske baze" za zapadne jugoslovenske republike, Srbija postaje, prema njegovim riječima, sve značajniji investitor u regionu, pa i u Sloveniji, gdje su investirali MK grupa, Delta holding, Comtrade, Nectar i drugi.

- Srbija se ekonomski konsolidovala, a naše kompanije su ojačale svoje kapacitete da investiraju i van lokalnog tržišta. Srpske kompanije su danas vlasnice čuvenog slovenačkog brenda Fructal, zatim najveće IT kompanije u Sloveniji sa više od 600 inženjera koji rade uglavnom internacionalne projekte, aerodroma u Portorožu, slovenačke banke, kao i najvećeg hotela u Ljubljani, jedinog sa pet zvjezdica - navodi Papak u intervjuu za novi broj Magazina biznis.

S druge strane, kako ukazuje, u Srbiji je registrovano 1.600 firmi sa većinskim kapitalom slovenačkih kompanija i građana, i više od 25.000 porodica u Srbiji živi od plate koja je zarađena u nekoj od slovenačkih firmi koje posluju kod nas.

Prema analizama eksperata iz PKS, najveće šanse za povećanje srpskog izvoza na tržište Slovenije, kako dodaje, imaju proizvođači prehrambene, industrije plastike, nameštaja, elektro i metalske industrije, ali i IT.

- Osim industrijskih grana u kojima tradicionalno sarađujemo, očekujemo novi talas slovenačkih investicija u sektoru IT-a, turizma, zelene ekonomije, u reciklažnoj industriji, upravljanju komunalnim otpadom i tretmanu otpadnih voda - naveo je Nikola Papak.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.