NavMenu

Godinu dana od uvođenja prištinskih taksi BiH i Srbiji - Uvoz opao za 99%

Izvor: RTRS Srijeda, 20.11.2019. 15:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Od kada je odlazeća prištinska vlada 21. novembra prošle godine uvela tarifu od 100%, fabrike iz Srbije i BiH plasirale su na Kosovo i Metohiju proizvode u vrijednosti 6 mil EUR, što je prema evidenciji carine tzv. Kosova, za 99% manje u poređenju sa plasmanom robe u godini do uvođenja takse.

U Prištini tvrde da su proizvodi iz BiH i Srbije brzo zamijenjeni uvozom iz drugih zemalja regiona i Evropske unije, a i same fabrike iz ove dvije zemlje prijavljuju gubitke od primjene takse.

Generalni direktor carine tzv. Kosova Bahri Beriša, rekao je prištinskim medijima da je uvoz proizvoda iz centralne Srbije i BiH opao za 99%.

- Imamo smo mali uvoz. Za godinu dana od primjene takse, iz ove dvije zemalja uvoz je šest do sedam miliona evra. To su proizvodi koji se unose u malim količinama. Imali smo oko 440 mil EUR uvoza dok zaštitne mjere nisu bile na snazi. To iznosi oko 99% manje uvoza iz ove dvije zemlje - kaže Beriša.

Prije uvođenja takse, na KiM je najviše robe stizalo iz centralne Srbije. Prije 21. novembra 2018. godine u jednom danu na KiM su srpska preduzeća plasirala robu u vrijednosti od 1,2 mil EUR ili više od 360 mil EUR u toku jedne godine.

Odlazeća prištinska vlada je 6. novembra prošle godine najprije uvela taksu od 10% na proizvode porijeklom iz centralne Srbije i BiH, a 15 dana kasnije iznos takse podigla na 100%.

Od tog vremena vrijednost proizvoda koji su uvezeni iz centralne Srbije na Kosovo iznosi 4 mil EUR, a iz BiH 2 mil EUR.

U isto vrijeme, plasman proizvoda sa KiM na tržište centralne Srbije iznosio je 13 mil EUR, a BiH 5 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.