NavMenu

Stiže 7 mil EUR od EBRD-a - Potpisani ugovori o grantu i zajmu za vodovod Plava voda i regionalnu deponiju u Živinicama

Izvor: biznis.ba Srijeda, 20.11.2019. 15:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Edhar/shutterstock.com)Ilustracija
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl potpisali su danas, 20. novembra, u Sarajevu dva ugovora između BiH i EBRD-a.

Riječ je o ugovoru o grantu u vezi sa Projektom regionalnog vodovoda Plava voda, te o ugovoru o zajmu radi izgradnje regionalne deponije za kruti otpad u Živinicama.

Bevanda je nakon potpisivanja kazao da se radi o značajnim ugovorima sa EBRD-om, dugogodišnjim partnerom u finansiranju važnih projeketa u BiH. Prvi ugovor o grantu između BiH i EBRD-a u vrijednosti je 2 mil EUR, koje Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) donira kao potporu projeketu regionalnog vodovoda Plava voda. Za ovaj projeket ranije su osigurana sredstva iz zajmova EBRD-a i Razvojne banke Vijeća Evrope od po 11 mil EUR.

– Realiziranjem ovog projekta bit će osigurana pouzdana i dugoročna vodoopskrba za općine Travnik, Zenica, Novi Travnik, Vitez i Busovača i time redovna vodoopskrba za oko 250.000 stanovnika – naglasio je Bevanda.

Drugi ugovor, kako je dodao, odnosi se na projekt regionalne deponije za kruti otpad u Živinicama kojim se osigurava 5 mil EUR, a cilj projekta je riješiti dugogodišnji problem sa otpadom u gradu Živinice, općinama Banovići i Kladanj, na način da se jednostavno uvodi standard upravljanja otpadom i da se unaprijedi i približi standardima EU.

– Uvjeren sam da će projekt biti realiziran u predviđenim rokovima, do kraja 2021. godine, i da će time biti riješeno pitanje regionalne deponije u Živinicama. Što se tiče uvjeta zajma, rok otplate je 15 godina, uključujući tri godine grace perioda – dodao je Bevanda.


Direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl je kazala da će oba projekta unaprijediti kvalitet i održivost usluga koje se pružaju građanima na lokalnom nivou.

– Zajam EBRD-a u iznosu 5 mil EUR za izgradnju regionalne deponije i reciklažnog dvorišta u Živinicama je prvi korak onoga što se naziva upravljanje otpadom u tkz. cirkularnoj ekonomiji. Radiće se o unaprijeđenim uslugama upravljanja otpadom u Živinicama, Kladnju i Banovićima. Budući da su Srebrenik i Lukavac također izrazili interes za korištenje ove deponije, od projekta bi izravnu korist trebalo da ima oko 180.000 stanovnika – kazala je, između ostalog, Naessl.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.