Izvor: Beta | Srijeda, 20.11.2019.| 11:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zašto Šaranović kupuje Kraš?

(Foto: Youtube screenshot)
Biznismen iz Srbije Nebojša Šaranović izjavio je da kupuje akcije hrvatskog Kraša u svoje ime, jer vjeruje da ta kompanija ima veliki potencijal.

- Niz godina poslujemo u konditorskoj industriji regiona i ostvarujemo jako dobre rezultate. Zato redovno pratimo industriju u ovom dijelu Evrope i smatramo da Kraš ima veliki potencijal. On ima sjajan brend, izvrsne proizvode i odlične zaposlene. Vjerujemo da ima veliki potencijal za dalji rast i razvoj, a smatramo da smo zbog našeg iskustva u industriji dobar ulagač koji može donijeti dodatnu vrijednost - rekao je Šaranović u intervjuu za Jutrarnji list koji je prenio Blic.

Šaranović, koji je vlasnik kiparske kompanije Kappa Star Limited u čijem je vlasništvu nekoliko kompanija u Srbiji, među kojima su Jaffa i Banini, istakao je da su proizvodi tih kompanija dobro poznati u Hrvatskoj.

- Otkad smo im mi vlasnici, one su znatno uspešnije. Neprestano investiramo u tehnologiju i razvoj. Samo smo u Jaffu uložili 28,6 mil EUR. Od našeg preuzimanja kompanija je učetvorostručila prihode, višestruko smo povećali proizvodnju i broj zaposlenih - rekao je on.

Komentarišući to što je kupovinu akcija Kraša počeo po cijenama od 400 pa 500 kuna, što su mnogi okarakterisali kao preskupo a na kraju je došao do cijene do čak 1.090 kuna, Šaranović je rekao da Kraš, u kojem sada posjeduje 25,6% akcija, plaća po cijeni koju smatra fer vrijednošću koju mali akcionari i zaposleni treba da dobiju.

- Do sada smo u Kraš uložili više od 45 mil EUR. Jako vjerujemo u pravni sistem Republike Hrvatske i smatramo da manjinski paket može biti profitabilan, te smo spremni participirati u Krašu i sa manjinskim udjelom. Te smo mogućnosti svjesni od početka, što nije promijenilo našu odluku da investiramo. Mnogi nas upozoravaju na primjere sinhronizovanog djelovanja Uprave Kraša i Mesne industrije Braća Pivac, ali mi se time ne bavimo jer vjerujemo da za sve postoje zakoni i regulatori. To je njihov posao. Ne bi bilo dobro da Uprava bilo kojim svojim potezom u ovom procesu donese prevagu, a na štetu svih radnika, ostalih dioničara i same kompanije - rekao je Šaranović.

Povodom nezvaničnih informacije da bi ako postane većinski vlasnik Kraša proizvodnju premjestio u Srbiju ili, ako proizvodnja ostane u Hrvatskoj, otpustio veliki broj radnika, on je kazao da su to "zlonamerna tumačenja i potpuna neistina".

- U karijeri sam imao šest fabrika i nijedna nikada nije premještena niti ugašena. Vjerujem u proizvodnju i upravo zato investiram u ovu industriju. Najveća vrijednost Kraša su njegovi stručnjaci i zaposleni jer, vjerujte mi, niko drugi na svetu ne zna proizvesti bajaderu ili griotte i druge brendove koji se proizvode u Zagrebu. Svaku našu investiciju prate razvoj i rast fabrika, nova radna mjesta i nova perspektiva. Svi koji prouče naše poslovanje u to se mogu uvjeriti na konkretnim brojkama i našim poslovnim potezima - rekao je Šaranović.

On kaže i da postoji veliki potencijal za širenje Kraša na tržištu Srbije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.