Izvor: Tanjug | Srijeda, 20.11.2019.| 11:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Gorenje prodalo fabriku u Staroj Pazovi Šveđanima

Ilustracija (Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Gorenje Grupa je prodala fabriku za proizvodnju grijača za vodu Gorenje Tiki iz Stare Pazove švedskoj kompaniji Nibe Industrier, objavio je slovenački proizvođač aparata za domaćinstvo na Ljubljanskoj berzi.

- Danas smo zaključili ugovor o prodaji 100% akcija kompanije Gorenje Tiki d.o.o., kompaniji Nibe Industrier AB, jednom od ključnih igrača na evropskom tržištu električnih grejača vode - piše u saopštenju Gorenje Grupe.

U obavještenju se ne navodi vrijednosti transakcije.

Napominje se da ova prodaja predstavlja nastavak strategije dezinvestiranja sporednih djelatnosti grupe, kako bi se fokusirala na svoju osnovnu djelatnost proizvodnje i prodaje kućnih aparata.

Gorenje Tiki, osnovano 1951. godine, od kada i posluje kao dio grupe Gorenje, ostvaruje godišnju prodaju od oko 35 mil EUR i ima jaku tržišnu poziciju u istočnoj Evropi. Svoje proizvode izvozi u više od 40 zemalja, a najviše u Ukrajinu, Njemačku, Austriju, Sloveniju i Rusiju.

Glavni izvršni direktor kompanije Nibe, Gerterik Lindkvist, poručio je u saopštenju da će Tiki ojačati njihovu tržišnu poziciju kao jednog od najvećih proizvođača grijača za vodu u Evropi, i da će putem ove akvizicije kompanija dobiti i pristup proizvodnim kapacitetima u Srbiji.

Cijeli menadžerski tim u Staroj Pazovi ostaće na položaju, Gorenje će i dalje biti industrijski kupac njihovih proizvoda, dok će Nibe dobiti robnu marku Tiki, dodaje se.

Kompanija Nibe, koja je listirana na berzi u Stokholmu, ostvarila je prošle godine oko 2,1 mlrd EUR prihoda i dobit od oko 190 mil EUR poslije oporezivanja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.