NavMenu

Jednostavna pravila koja će vam pomoći da putujete više i trošite manje

Izvor: Klix Četvrtak, 21.11.2019. 08:10
Komentari
Podeli
(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Prije dvije godine 27-godišnja Cassandra de Pecol postavila je dva svjetska rekorda: postala je prva žena koja je proputovala sve suverene zemlje i prva osoba koja je to ikad uspjela učiniti u samo godinu i po. Mnoge osobe također žele putovati svijetom, ali ne mogu svi to priuštiti.

Ovdje je nekoliko savjeta koji će vam pomoći da putujete više i trošite manje.

Kada planirate putovati, birajte putovanja autobusima i vozovima koji voze noću. Ovu opciju možete koristiti kako biste uštedjeli novac i vrijeme, a ne morate plaćati ni noćenje u hotelu. Ako putujete vozom, kupite kartu prve klase, tako ćete imati priliku ugodno spavati.

Na stranicama koje nude jeftina putovanja ostavite obavijest koju destinaciju želite posjetiti. Svaki put kada padnu cijene za vaše odredište dobićete mejl kojim će vas o tome obavijestiti.

Ako nemate puno vremena i novca, obratite pažnju na veb stranice poput Hotwire ili Pirceline. Na ovim stranicama možete naći popust na smještaj od 30 do 80%.

Ako iznenada promijenite svoje planove i trebate otkazati avionsku kartu, trebali biste znati da se to može učiniti u nekoliko slučajeva: ako je vaš let otkazan, ako vam je let znatno kasnio i to je promijenilo vaše planove, ako ste se vi ili osoba s kojom ćete ići razboljeli, ako je član vaše porodice preminuo ili ste upravo propustili let, možda možete vratiti polovinu uplaćenog novca.

Prije svega, morate otkazati rezervaciju, a zatim pripremiti sve potrebne dokumente koji objašnjavaju razlog i dokazuju da ne lažete. Morate biti jasni u zahtjevima svoje aviokompanije.


Obratite pažnju na zemlje koje su manje popularne među turistima. To ne znači da će vam odmor biti gori ili da ćete biti razočarani. Na primjer Crnu Goru, Bugarsku ili Tajland možete zamijeniti Albanijom, Rumunijom i Kambodžom. Te zemlje imaju sličnu klimu, u blizini je more, ali cijene su niže.

Kupujte karte putem interneta pomoću Incognita. Naime, ako ste provjeravali cijene karata, kada se malo kasnije vratite da provjerite iste karte, može se desiti da je cijena porasla. Stvar je u tome što aviokompanije već znaju da ste zainteresirani za ove karte i pokušaće ih prodati za višu cijenu.

Osim toga, ako koristite MacBook za kupovinu karata, vjerovatno će vam biti ponuđene skuplje karte. Zbog toga je bolje da koristite računar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.