Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 19.11.2019.| 15:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ljubljanska banka neće isplatiti prijeratnu štednju štedišama iz BiH

Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je tužbu štediša iz BiH protiv Slovenije i BiH za nadoknadu novca iz štednje u bivšoj Ljubljanskoj banci. Tim činom građani iz BiH su trajno ostali bez svog novca.

Slovenija je odbila isplatiti oko 40 mil KM bez kamate, na šta se dodaje 47% kamata, što je ukupno blizu 60 mil KM koliko je nekoliko hiljada štedišta iz BiH potraživalo na osnovu štednje u Ljubljanskoj banci prije rata.

Obrazloženje suda je bilo kratko, a to je da apelanti nisu iscrpili sve pravne lijekove, a prije svega nisu se obratili sudovima u Sloveniji.

Predsjednica Udruženja štediša u BiH Amila Omersoftić za Klix.ba je rekla da štediše iz BiH nažalost nisu imale novca da angažuju slovenačkog advokata u tom postupku, a po zakonu Slovenije to je uslov za podnošenje apelacije.

- Mi smo tužili i Sloveniju i BiH. Nama naša država BiH nikada nije obezbijedila dokaze koje smo mi mogli i trebali priložiti u Sloveniji i dokazati naša prava. BiH je nama uskratila te podatke, a s druge strane naše vlasti poslali su Slovencima naše račune i našu ličnu dokumentaciju, što je Slovenija zloupotrijebila i odbila je naše zahtjeve za povrat štednje - izjavila je Omersoftić.

Naglašava da je BiH prodala svoje građane i nije ih zaštitila.

Slovenija je odbila da isplati štednju i onima koji su imali tzv. darovne ugovore. Ukupno je nekoliko hiljada građana BiH koji su ostali trajno bez svoje štednje.

- Evropski sud za ljudska prava je utvrdio da je naš novac u Sloveniji, ali mi smo ostali bez njega. To je konačna odluka i više nemamo nijednog načina da eventualno dobijemo naš novac - zaključila je Omersoftić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.