NavMenu

Tačno vrijeme dolaska autobusa - Banjalučki Satwork razvija aplikacije za pametne gradove

Izvor: Promo Utorak, 19.11.2019. 11:59
Komentari
Podeli
Baš kao u razvijenim zapadnoevropskim gradovima, stanovnici i posjetioci Istočnog Sarajeva imaće priliku da na svojim telefonima, putem android aplikacije SatBUS, provjere gdje se trenutno nalazi autobus, da li kasni i za koliko stiže na stanicu na kojoj čekaju.

Time će ovaj grad biti korak ispred drugih u BiH, zahvaljujući saradnji sa banjalučkom kompanijom Satwork, koja se bavi pružanjem usluga baziranih na GPS i drugim GNSS sistemima, i prva je takva na našem tržištu.

Satwork putem vlastite platforme SatIRS pruža usluge za nekoliko stotina privrednih subjekata, svojih lojalnih klijenata sa više hiljada praćenih objekata (vozila raznih struktura i namjena, kao i lično praćenje).

- S obzirom na to da smo vlasnici i proizvođači kompletnog softvera (SatIRS platforma), u mogućnosti smo da izvršimo naknadne modifikacije u smislu unapređenja rada i funkcionalnosti sistema po zahtjevima i potrebama korisnika u pravcu primjene Smart City rješenja kroz različite sfere, a prvenstveno u razvoju funkcionalnosti pametnog javnog prevoza - poručuju iz ove kompanije, koja je osnovana 2005. godine.

Na tržištu BiH, u oblasti organizacije javnog gradskog prevoza, savremene ICT usluge su veoma slabo zastupljene, gotovo nikako. Istovremeno, veoma je širok opseg usluga koje su predviđene da se osavremene Smart City inicijativom, a na bazi prednosti koje je donijela tekuća digitalna revolucija u okviru Industrije 4.0.

Kompanija Satwork već ima razvijen sistem koji je orijentisan ka Smart City rješenjima (SatCITY) i koji je već implementiran u Istočnom Sarajevu.

- Uprava grada Istočno Sarajevo prvenstveno je prepoznala problem koji je imala u organizaciji javnog prevoza, a zatim je, zajedno sa Razvojnom agencijom Istočno Sarajevo, prepoznala našu kompaniju kao pouzdanog partnera koji uz razumna ulaganja može da im ponudi zahtijevane funkcionalnosti kontrole javnog prevoza, brzo, kvalitetno i efikasno - navode iz Satworka te dodaju da je rješenje koje su ponudili i implementirali dalo odlične rezultate.

Za potrebe grada Istočno Sarajevo u okviru Smart City funkcionalnosti razvili su i android aplikaciju SatBUS, besplatan servis za sve građane i posjetioce ovog grada, što je projekat pionirskog karaktera na našem tržištu.

- Putem aplikacije SatBUS korisnicima javnog prevoza, u narednoj fazi, biće omogućeni podaci o pozicijama vozila javnog prevoza u realnom vremenu, vremenu nailaska ili kašnjenja na određenu stanicu javnog prevoza. Ovakva usluga trenutno ne postoji na bh. tržištu - pojašnjavaju iz Satworka.

Na bazi tog razvijenog modela, a putem SatIRS platforme, ova uspješna domaća kompanija može da pruži razvoj veoma naprednih rješenja u vezi sa funkcionisanjem javnog saobraćaja u bilo kojoj lokalnoj zajednici, koja bi bila uporediva i sa najsavremenijim rješenjima u modernim evropskim gradovima.

- Vlada Švedske je, takođe, prepoznala inovativnost koju naša kompanija može da ponudi i podržala naš projekat Smart City funkcionalnosti - modul javni prevoz - navode iz Satworka.

Smart City funkcionalnosti u poštanskom saobraćaju

Inače, prije više od pet godina ova kompanija je realizovala projekat za specifične potrebe Pošta Srpske.

Kako napominju, modul koji je implementiran u Poštama Srpske takođe predstavlja inovaciju u oblasti organizacije poštanskog saobraćaja i jedinstven je na ovim prostorima u smislu primjene tzv. Smart ili pametnih rješenja.

To su već prepoznali i drugi. Naime, zahtjeve za razvoj i implementaciju istog sistema dobili su i od Hrvatske pošte Mostar, kao i od Pošte Crne Gore.

- Projekti bazirani na primjeni Smart City funkcionalnosti, koje smo uspješno razvili i implementirali u oblasti organizacije javnog gradskog prevoza i u oblasti organizacije poštanskog saobraćaja, a čemu svjedoče naši zadovoljni klijenti, dijelovi su mozaika koji se mogu vrlo lako povezati u jedinstvenu Smart City platformu koja bi obuhvatala organizaciju i ostalih područja na nivou jednog savremenog grada, kao što su hitna pomoć, vodovod, snabdijevanje električnom energijom, toplotnom energijom, komunalne službe, i tako dalje, a kojom bi se upravljalo iz jednog administrativnog centra - pojašnjavaju iz kompanije Satwork.

Kako dodaju, s obzirom na to da ova kompanija već ima sistem koji je orijentisan ka Smart rješenjima, postoje realni preduslovi za brz i finansijski prihvatljiv razvoj jedinstvene Smart City platforme.

Satwork zauzima lidersku poziciju u BiH u pogledu:

- kvaliteta usluga (uveden ISO 9001: 2015 standard, implementiran standard 27001:2013, licenciran i zaštićen softver, licencirane Google mape)
- načina pružanja usluga
- mogućnosti koje pruža korisnicima kroz svoju SatIRS platformu
- kadrovske i infrastrukturne osposobljenosti
- konkurentnosti cijena

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.