Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 19.11.2019.| 09:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Putevi u BiH na začelju evropske kolone - Na lošiju bezbjednost utiče i nizak nivo kulture u saobraćaju

Ilustracija (Foto: Gennadiy Solovyev/shutterstock.com)
Putevi u BiH i dalje su označeni kao loši i spadaju među najrizičnije za putovanje u Evropi, pokazuje mapa koju su izradili međunarodni medicinski i bezbjednosni stručnjaci organizacije International SOS.

Na globalnom nivou, Libija i Somalija su ponovo targetirane kao zemlje koje su najopasnije za putovanje, dok se u BiH stanje popravilo u odnosu na raniji period, ali smo i dalje na evropskom začelju.

BiH je, u ovim segmentima, u rangu zemalja iz regije, osim Hrvatske, koja je poput ostalih članica EU označena kao država s niskim rizikom.

Kako javljaju agencije, bezbjednost na putevima kod nas je i dalje manja nego u većini susjednih zemalja, s tim što smo u rangu, recimo, sa Crnom Gorom i, od bližih država, s Albanijom.

Inženjer saobraćaja Siniša Radošević ističe da putna mreža nije jedini parametar koji utiče na bezbjednost.

- Imamo nizak nivo kulture u saobraćaju i to je najveći problem u RS odnosno u BiH. Naravno, na bezbjednost utiče i stanje puteva, ali po mom mišljenju u manjem procentu. Ako bih ocjenjivao stanje naših puteva od jedan od pet, dao bih ocjenu tri - rekao je Radošević za Nezavisne.

Da su nam putevi u katastrofalnom stanju, smatra Gligo Čikić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS, koji ističe da je ovo istraživnje pokazalo stvarnost u BiH kada je riječ o putnoj mreži.

- Moji kamioni idu za Crnu Goru i putevi su katastrofalni, kao da se vozite makadamom. Posebno je loše stanje na dionici kada prođete Stolac pa idete prema Ljubinju odnosno Trebinju - priča Čikić za Nezavisne.

Ocjenjuje da vozači zaslužuju dosta bolju putnu infrastrukturu s obzirom na brojne namete koje plaćaju tokom točenja goriva i registracije vozila.

- Ovo što imamo, kada su putevi u pitanju, nije ni 10% u odnosu na ono što plaćamo - naveo je Čikić.

Iz Puteva Republike Srpske, sa druge strane, kažu da se ne mogu složiti s konstatacijom ovog mapiranja, jer nisu navedeni parametri i kriterijumi po kojima je vršeno istraživanje.

- Javno preduzeće Putevi Republike Srpske u okviru finansijskih sredstava s kojima raspolaže ulaže maksimalne napore kako bi magistralnu i regionalnu putnu mrežu RS održavalo na što kvalitetnijem i bezbjednijem nivou za sve učesnike u saobraćaju, a takođe značajna sredstva ulaže u izgradnju i rekonstrukciju putne mreže - ističu iz ovog preduzeća.

Kako dodaju, tako je u redovno i zimsko održavanje putne mreže od 1. januara do 30. septembra ove godine uloženo oko 44 mil KM dok je istom periodu u izgradnju i modernizaciju uloženo oko 24,5 mil KM.

Da li se slažu s rezultatima ove studije, te koliko novca na godišnjem nivou ulažu u modernizaciju putne mreže, pitanja su koja su Nezavisne poslali i preduzeću Ceste Federacije BiH, ali odgovore još nisu dobili.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.