Izvor: eKapija | Utorak, 19.11.2019.| 09:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Crnoj Gori puštena u rad vjetroelektrana Možura - Investicija vrijedna 90 mil EUR

Vjetroelektrana Možura (Foto: gov.me/S. Matić)
Vjetroelektrana Možura kod Ulcinja snage 46 MW puštena je u rad u ponedeljak, 19. novembra. Kako se navodi, riječ je o investiciji vrednoj 90 mil EUR.

Izgradnja vetroelektrane Možura prva je malteška investicija u kontinentalnoj Evropi.

- Činjenica da je većinski državna energetska kompanija iz zemlje članice evropske unije prepoznala potencijal projekta, ujedno ocenjujući Crnu Goru kao atraktivnu i pouzdanu investicionu destinaciju, najbolja su potvrda ambijenta koji smo kreirali. Kada tradicionalno oprezni investitori dođu u Crnu Goru, druga promocija skoro da nije ni potrebna. Sličnost po veličini naših ekonomija, otvorenost za strana ulaganja i partnerstva, najbolji su garant da ovaj projekat može doprinijeti i potrebnom transferu znanja i iskustava - rekla je na otvaranju Dragica Sekulić, ministarka ekonomije Crne Gore.

Džo Mici, ministar energetike i vodosnabdijevanja Malte rekao je da je njegova Vlada prije pet godina prepoznala energetski sektor kao jedan od ključnih stubova ekonomije svoje zemlje i ocijenio da je prvi uspješan projekat državne elektroenergetske kompanije Malte u kontinentaloj Evropi dao Vladi za pravo i da može predstavljati primjer za druge članice EU.

- Izgradnja ovog megaprojekta trajala je tri godine. Projekat se proteže na 8,5 km novoizgrađenih puteva. Izazovi izgradnje i puštanja u pogon 23 vjetrogeneratora bili su brojni, ali usjpeli smo da ih savladamo. Ovaj projekat nas je spojio, približio je naše zemlje koje su slične i u broju stanovnika i po rastu BDP-a tj. po nastojanju vlada Malte i Crne Gore da budu uspješne - rekao je ministar Mici.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.