Izvor: Tanjug | Utorak, 19.11.2019.| 07:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Konačna odluka Volkswagena o fabrici u Turskoj do kraja 2019.

(Foto: Gyuszko-Photo/shutterstock.com)
Volkswagen (VW) bi konačnu odluku o sudbini izgradnje fabrike u Turskoj trebalo da donese do kraja godine, piše Suddeutsche Zeitung.

Napetost u odnosima Nemačke i Turske osjećaju i preduzetnici, ocjenjuje list i navodi primer Volkswagena koji je zbog turske vojne ofanzive protiv Kurda na sjeveru Sirije zamrznuo svoju odluku da izgradi fabriku u toj zemlji, što pogađa razgranatu mrežu turskih liferanata rezervnih dijelova i opreme.

U tekstu se citira izjava premijera njemačke pokrajine Donje Saksonije, Stefana Vjala, koju je dao u oktobru, nekoliko dana poslije početka turske vojne ofanzive, da "pod sadašnjim uslovima" lično trenutno ne može da zamisli takvu investiciju u Turskoj, prenosi Deutsche Welle (DW).

I predstavnik sindikata koncerna Bernd Osterlo izjasnio se protiv gradnje fabrike u Turskoj "sve dok Turska pokušava da silom ostvari svoje političke ciljeve".

On je za medije izjavio da VW, zbog istorije koncerna u doba nacizma, ima posebnu odgovornost. Navode se njegove riječi da Volkswagen smije i mora da bude moralan.

U tekstu se podsjeća na činjenicu da je prošlog jula raspoloženje u koncernu bilo sasvim drukčije. Tada je Vajl izjavio da će odluka biti ekonomska i neće biti političke prirode. To se dopalo turskom ministru privrede Mustafi Varanku koji je rekao: "Od jednog globalnog preduzeća očekujemo da u svojim odlukama uzme u obzir komercijalne interese".

U članku se navodi i mišljenje predsjednika udruženja liferanata Alpera Kanče da oni koji sada izbegavaju Tursku, rade to da ne bi podržali Erdogana, ali da ta odluka pogađa sve, pa i one koji Erdogana nisu birali.

Kanča to ne navodi, ali vjerovatno ima na umu da Izmir, u čijoj blizini bi trebalo da nastane Volkswagen fabrika, ima opozicionu gradsku vladu, isto kao Istanbul.

Prema zvaničnim podacima, nezaposlenost u Turskoj je porasla za godinu dana za 3% i iznosi 14%. Oktobarska inflacija iznosila je 8,55%. Broj proizvedenih automobila je 2016. u Turskoj iznosio skoro milion, a 2018. je pao na 642.000 komada.

Bursu, četvrti po veličini turski grad sa tri miliona stanovnika, zovu "turski Detroit". Kriza automobilske industrije, kao ona u Detroitu, Bursu je do sada zaobilazila. Ali postoje signali upozorenja. Zato se neki proizvođači pripremaju za budućnost. Recimo, Karsan, firma koju je 1966. osnovala Koč grupa, sada pravi električne autobuse, velike i male. Baterije su Volkswagenove. Vozila idu na punjenje posle 300 kilometara. Već su iz Njemačke stigle prve narudžbine, prenosi Süddeutsche Zeitung, riječi Okana Baša iz rukovodstva turske firme.

Alper Kanča priča da se Volkswagen već dvije godine priprema za dolazak u Tursku, te da su čak "provjeravali koliko ima obdaništa i škola". Dodaje da su Volkswagen-ovi ljudi prije nekoliko mjeseci počeli da organizuju dobavljače, pa se nada "da će oni ipak doći".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.