Izvor: biznisinfo.ba | Ponedjeljak, 18.11.2019.| 15:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Centralna banka razmatra gradnju objekta na Hastahani

(Foto: Northfoto/shutterstock.com)
Centralna banka BiH već duže vrijeme radi na osiguravanju adekvatnog prostora za smještaj svoje Glavne jedinice Sarajevo, a dio tih aktivnosti je trenutno fokusiran na nabavku adekvatne lokacije na području grada Sarajeva radi izgradnje objekta u skladu sa potrebama banke, a jedna od onih koje su razmatrane jeste i lokacija Hastahana.

Iz CBBiH tvrde da u tom slučaju govore o 10% sadašnje površine parka Hastahana, dok bi preostalih 90%, prema predloženom regulacionom planu, činila zelena površina.

– Kao što je to bio slučaj i do sada sa svim objektima koje Centralna banka BiH ima i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, namjera naše institucije je da rješenje bude urađeno u skladu sa najvišim profesionalnim standardima, a uz maksimalno uvažavanje stava i želja stanovnika lokalne zajednice – navode iz CBBiH.

Dodaju da vođeni navedenim principima, koji su primijenjeni prilikom planiranja svih njihovih prethodnih investicija, mogu biti sigurni da planirani objekt svojim dizajnom, arhitektonskim rješenjem i spratnošću ni na jedan način neće narušiti planirani koncept prostora na kome bude lociran.

Također, ističu da to svakako podrazumijeva i ukoliko bi izbor za gradnju objekta bila lokacija Hastahana, a koji bi i pored objekta banke dominantno ostao parkovska, zelena površina, trg, ugodno i bezbjedno mjesto okupljanja i kulturnih dešavanja svih građana i gostiju grada Sarajeva.

– Ovdje želimo dodati to da, pored želje da bude dobar susjed, Centralna banka BiH, kao društveno odgovorna institucija, želi da kroz svoje djelovanje unaprijedi zajednicu u kojoj djeluje. U svakom slučaju, možete biti sigurni da će Centralna banka BiH nastaviti dosljedno sprovoditi svoju zakonom definisanu funkciju u korist svih građana Bosne i Hercegovine, uz poštivanje interesa lokalne zajednice u kojoj djeluje – saopćeno je iz CBBiH.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.