NavMenu

Šta jezeru Hat Laguna daje roze boju?

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 18.11.2019. 12:43
Komentari
Podeli
(Foto: George Bakos/Unsplash)
Slano jezero Hat Laguna nalazi se u zapadnoj Australiji i dugačko je oko 14, a široko 2 kilometra. Ovo jezero je velika turistička atrakcija zbog "neprirodne" boje. Ipak, za roze boju jezera postoji jednostavno objašnjenje.

Jezero je bogato visokom koncentracijom algi i bakterija koje proizvode crveni pigment. Zbog njih boja vode postaje ružičasta, a mijenja se u zavisnosti od intenziteta sunčevih zraka.

Tlo jezera je veoma neugodno za koračanje jer je oštro i sastavljeno od gigantskih kristala soli.

Hat Laguna nije jedino jezero koje ima ovu specifičnost. Jezero Hilijer, takođe u Australiji, jezero Masazirgol u Azerbedžanu, Salina de Torevieha u Španiji i jezero Ratba ili Lac Rose u Senegalu su takođe "obojena jezera".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.