Izvor: biznis.ba | Ponedjeljak, 18.11.2019.| 11:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Velnes program na radnom mjestu poboljšava motivaciju

(Foto: gurinaleksandr/shutterstock.com)
Uzimajući u obzir sve značajniji uticaj radnog okruženja na zadržavanje uposlenika kao i količinu vremena provedenog na radnom mjestu, mnoge svjetske kompanije se odlučuju za uvođenje velnes programa.

Osim uštede i povećanja produktivnosti, poslodavci su shvatili vrijednost zdravog poslovnog okruženja u cilju privlačenja zaposlenika i održavanja morala na radnom mjestu.

Kako tržište rada napreduje, jedna od karakteristika poželjnog poslodavca postaje kvaliteta njihovog velnes programa na radnom mjestu u zapošljavanju i zadržavanju talenata. Bilo da su velike ili male, sve kompanije mogu imati koristi od velnes programa na radnom mjestu. Donosimo neke od primjera koje su se pokazale učinkovitim i koje primjenjunju najpoželjniji poslodavci u svijetu.

Fitnes centri

- Ovo bi je jedan od prvih programa u korist dobrobiti zaposlenika koje su kompanije u Americi uvele. Kompanija Chesapeake Energy smatra da je to potpuno opravdan trošak za regrutovanje i zadržavanje zdravih članova tima pa je tako investirala u izgradnju velike dvorane na prostoru od 72.000 m2. Ovaj centar članovima tima nudi bazen u olimpijskoj veličini, zid za penjanje i pristup osobnim trenerima. Kompanije često uposlenicima nude fitnes centre u okviru radnog prostra želeći tako potaknutu njihove zdrave navike i dati im podršku da dostignu svoje ciljeve.

Programi za prestanak pušenja

- Nije tajna da u prosjeku, uposlenici koji puše cigarete koštaju svoje poslodavce više, zbog učestalijih zdravstvenih problema u odnosu na nepušače. Neke kompanije tako u njihovom najboljem interesu, i etički i ekonomski, nude program odvikavanja od pušenja članovima svog tima. Union Pacific svojim uposlenicima nudi program prestanka pušenja koji se sastoji od promjene načina života, kao i farmakološke pomoći.

Alternativni načini prevoza

- Poticanje alternativnih načina prevoza, poput rentanja bicikala ili podsticaja javnog prevoza, korisno je za razvoj zdravih navika kao i zaštitu okoliša. Facebook kampus u Palo Altu nudi mogućnost korištenja bicikla za članove tima koji se voze oko kampusa. Ovu vrstu programa posebno koriste kompanije koje cijene ekološku odgovornost.

Paramedicinske usluge

- Google svojim članovima tima nudi paramedicinske usluge, poput masažne terapije na radnom mjestu. Google čak ima zaposlenog menadžera programa masaže, koji radi sa terapeutima u njihovim uredima u Sjedinjenim Državama. Masažni terapeuti prolaze i kroz proces intervjua u kompaniji, gdje demonstriraju svoje vještine. Ići korak ispred očekivanja uposlenika izvrstan je način za podsticanje motivacije i lojalnosti, te utiče na kompletnu atmosferu na radnom mjestu.

Časovi joge

- Mobify nudi članovima svog tima časove joge dva puta sedmično koji se, ako to vremenske prilike dopuštaju, premeštaju na njihov krov odakle se proteže prelijep pogled na prirodu. Joga i meditacija izuzetno su efikasno sredstvo za ublažavanje stresa, a mogu se jednostavno organizirati u radnom prostoru tokom pauze.

Programi pomoći zaposlenima

- Velnes ne znači samo brigu o tijelu, već i o umu. Akcentura uposlenicima pruža podršku za pitanja poput stresa, depresije i anksioznosti. Ova kompamnija svjesna je da podrška zaposlenima ne bi trebala prestati nakon što napuste zgradu. Davanjem dodatnih inicijativa za podršku njihovim aktivnostima mogu prenijeti određeni nivo empatije i podrške svojim ljudima, povećavajući na taj način zadovoljstvo i povjerenje između poslodavca i zaposlenika.

Neke kompanije također uposlenicima na radnom mjestu nude bilbioteke, besplatne kafe, grickalice i nutricionističke savjete kao i prostor za druženje tokom pauze. Kao rezultat toga, kompanije svake godine primaju sve više aplikacija i privlače talente koji su im potrebni za rast i razvoj novih proizvoda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.