Izvor: RTRS | Ponedjeljak, 18.11.2019.| 11:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Industrijska zona u Stanarima se sprema za prve investitore - Zainteresovani slovenački proizvođači mašinske i elektro opreme

Stanari (Foto: facebook.com)
Pri kraju je izgradnja industrijske zone u Stanarima u koju je uloženo više od 3 mil KM. Rudnik i Termoelektrana okosnica su razvoja Stanara, ali i industrijska zona bi trebalo da privuče ostale investitore koji će u najmlađoj opštini otvoriti najmanje 150 radnih mjesta.

Tri moderno opremljene hale, površine oko 5.000 kvadrata, čekaju investitore i privrednike. Јoš je ostalo da se uradi vanjsko uređenje, priključci i da se sve pravno uokviri, što se može očekivati do Nove godine. Za dvije hale zainteresovani su Slovenci iz mašinske i elektro industrije. Ko god da dođe zaposliće radnike iz Stanara, kažu nadležni.

- Kapacitet ovih hala je 150 do maksimalno 200. Sigurno da su to poslovi koji će iziskivati prekvalifikaciju , da nema dovoljan broj ljudi koji su osposobljeni na Zavodu za zapošljavanje - izjavio je načelnik opštine Stanari Dušan Panić.

Dragan Rauković već 11 godina drži u Stanarima automehaničarsku radnju. Očekuje da će s dolaskom investitora i njegov posao napredovati.

- Biće nam bolje svima, i nama i privrednicima i radnicima koji su na birou. Biće nam sigurnije i bolje - rekao je Rauković.

Za gradnju industrijske zone priprema se i Doboj. Planiraju da u pregrađu, zemljište koje koristi zemljoradnička zadruga, ponude investitorima, ali su sporni imovinski odnosi. Čeka se sudska odluka.

- Јedan je cilj da dođemo do tog zemljišta i da ga pretvorimo u industrijsku zonu. Druga stvar, ako vidimo da će to određen period vremena kasniti, onda ćemo vjerovatno predložiti da to ide na opšti interes i mislim da ćemo kroz taj postupak doći do tog željenog cilja - izjavio je gradonačelnik Doboja Boris Јerinić.

I opština Stanari i grad Doboj pripremili su olakšice budućim privrednicima kako bi ih privukli. Od umanjenja građevinske rente do povoljnije cijene zakupa - to su samo neke od pogodnosti koje čekaju buduće investitore.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.