Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 18.11.2019.| 09:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

MMF predlaže novi aranžman sa BiH

(Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)
Međunarodni monetarni fond (MMF) neće nastavljati trenutni produženi aranžman sa BiH, već će predložiti da se ide na zaključivanje novog programa, potvrdio je za "Nezavisne" Endrju Džuel, novi stalni predstavnik te misije u BiH.

Kako je objasnio, činjenica je da je trenutni program u zastoju od proljeća prošle godine, a da ističe u septembru naredne godine.

- Čini nam se da nema mnogo smisla sada se vratiti starom programu kada je krajnji rok kad program ističe relativno blizu. Tako da, ako bismo uspjeli da se usaglasimo o programu s vlastima na svim nivoima, izvjesnija je opcija da bismo se u ovom trenutku odlučili na pregovaranje o novom programu - rekao je Džuel.

Kako je objasnio, ako bismo krenuli u nove pregovore, razgovarali bismo o novom paketu reformi, i za to postoji više razloga.

- Kao što sam rekao, ako bismo i nastavili postojeći program, došli bismo u situaciju čak i ako bismo uspjeli dogovoriti šta ćemo dalje raditi, pred Odbor bismo došli praktično na samom isteku programa. To nema puno smisla. Ali ima i još jedan razlog koji je jako bitan. U međuvremenu su se značajno promijenile okolnosti. Prije tri godine situacija u zemlji je bila puno teža, i vlasti su imale istinsku potrebu da pozajme od nas. Sada su u mnogo boljoj finansijskoj poziciji - rekao je on.

Osim toga, kako je istekao, došlo je i do promjena reformskih prioriteta, tako da bi u eventualnom novom programu i to bilo posebno razmotreno.

- Ono što čujemo od naših sagovornika je da je trenutni program postavljen pomalo ambiciozno. Kažu nam da se pokušalo uraditi previše stvari u previše oblasti. Tako čujemo prijedloge u smislu da ako ćemo već imati novi program, više da ga fokusiramo na nekoliko kritičnih područja koja su nam svima bitna - kaže on.

Džuel naglašava da se najviše govori o reformi državnih preduzeća i o saniranju sistema zdravstvene zaštite.

- To je ono što nam se čini da oni žele staviti u fokus. Postoje i druge oblasti poput budžeta, bankarskog sektora, ali ove dvije stvari se definitivno najčešće spominju - naglasio je.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.