Izvor: Balkan Green Energy News | Ponedjeljak, 18.11.2019.| 08:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH i Srbija vjerovatno neće ispuniti ciljeve za udio OIE do 2020.

Ilustracija (Foto: pedrosala/shutterstock.com )
Bosna i Hercegovina i Srbija vjerovatno neće ispuniti ciljeve za udio obnovljivih izvora energije do 2020. godine, dok je to ostvarenje u Albaniji, na samoproglašenom Kosovu i Sjevernoj Makedoniji i dalje neizvjesno, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice, piše Vladimir Spasić za Balkan Green Energy News.

Energetska zajednica je prošle sedmice bila domaćin tri događaja o tome kako poboljšati razvoj obnovljivih izvora energije i olakšati njihovu integraciju na tržište energije kako bi se omogućila energetska tranzicija. Pronalaženje pravih politika i mjera za pogodan okvir za obnovljive izvore energije, kako je naveo Sekretarijat, je od ključne važnosti jer mnoge članice Energetske zajednice kasne u ispunjavanju svojih ciljeva za udio OIE do 2020. godine.

Kada je riječ o cilju od 10% za udio obnovljivih izvora energije u sektoru saobraćaja, koji je definisala Energetska zajednica, nijedna članica neće ga ispuniti, s obzirom da su njihovi udjeli trenutno nula ili blizu nule. Kompletni ažurirani podaci za sve članice biće dostupni u Godišnjem izvještaju za 2019, koji će Sekretarijat ovih dana.

Sekretarijat je istakao da nedostatak pouzdanih statističkih podataka, posebno o biomasi koja se koristi za grijanje, onemogućava precizno praćenje napretka članica Energetske zajednice, ali i pripremu vjerodostojnih projekcija za integrisane nacionalne energetske i klimatske planove (NEKP) do 2030.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.