NavMenu

Skuplji radovi podigli cijene stanova u RS - Kvadrat skuplji za 6,5% u odnosu na treće tromjesečje 2018.

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 17.11.2019. 14:40
Komentari
Podeli
(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Cijene svih građevinskih radova u stanogradnji u Republici Srpskoj skočile su u trećem kvartalu ove godine za 0,1%, što je automatski dovelo i do poskupljenja nekretnina na domaćem tržištu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, cijene arhitektonskih, konstrukcionih, kao i vodoinstalaterskih i kanalizacionih radova više su u odnosu na drugi ovogodišnji kvartal za 0,2%, dok su elektroinstalacioni, te mašinsko-instalacioni radovi u stanogradnji poskupjeli za 0,1%.

Banjalučanin Duško T. koji se već deset godina bavi molerskim radovima ističe da su cijene tih radova više u odnosu na prošlu godinu.

- Mnogo je posla a majstora, bar onih pravih, nema. Krečenje bijelom bojom po kvadratu lani je koštalo oko 1,50 KM, dok sada dostiže i duplo više - rekao je Duško T.

Da je nedostatak kvalifikovanih radnika podigao cijene u stanogradnji potvrđuju i u građevinskim preduzećima širom Srpske.

Direktor građevinskog preduzeća MB Modul iz Prijedora Milan Mamlić ističe za Glas Srpske da su bili prinuđeni da podignu cijene i radova i stanova.

- Veliki broj radnika je otišao u inostranstvo u proteklom periodu i jednostavno smo bili prinuđeni da povećamo cijene građevinsko-zanatskih radova, što ja automatski uticalo i na rast cijene kvadrata - pojasnio je Mamlić.

Dodao je da su sva ta kretanja u sektoru građevinarstva dovela i do prolongiranja rokova, pa oni koji kupuju stanove čekaju i do šest mjeseci duže na useljenje.

Izvršni direktor prnjavorskog građevinskog preduzeća Gradip Milan Bijelić kaže da su trenutne cijene na nivou onih iz 2010. godine.

- Svi građevinski radovi su skuplji u odnosu na prije tri godine, ali su to cijene koje smo imali i prije krize koja nas je zadesila. Za nas su to sada normalne cijene - rekao je Bijelić i dodao da su stanovi poskupjeli i zbog velike potražnje.

Prema podacima Zavoda za statistiku, prosječna cijena prodatih novih stanova u trećem tromjesečju ove godine bila je 1.527 KM po kvadratu, što je za 6,5% više u odnosu na treće tromjesečje prošle godine.

Plate

Milan Mamlić kaže i da su s namjerom da sačuvaju kadar mnoge građevinske firme povećale plate zaposlenima.

- Dnevnice građevinaca su povećane i generalno plate smo podigli i do 30% da bismo sačuvali kvalitetne radnike - rekao je on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.