Izvor: Indikator | Nedjelja, 17.11.2019.| 14:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS planira zaduženje obveznicama od 45 mil KM - Aukcija zakazana za 2. decembar

(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Republika Srpska planira novu emisiju obveznica vrijednu 45 mil KM. Aukcija je zakazana za 2. decembar, a bit će emitovano 45.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM po obveznici.

Riječ je o obveznicama s rokom dospjeća sedam godina, za koje je predviđena fiksna kamatna stopa na godišnjem nivou od 2,3%.

Prema kalendaru aukcija Vlade RS ovo bi trebalo da bude posljednja aukcija diužničkih hartija od vrijednosti RS u ovoj godini.

Vlada Republike Srpske se od početka godine do sada za finansiranje budžeta putem obveznica i trezorskih zapisa zadužila za 267,8 mil KM. Realizovano je sedam emisija dugoročnih obveznica i dvije emisije trezorskih zapisa.

Republika Srpska je indikativnim kalendarom aukcija planirala zaduženje u ovoj godini dužničkim hartijama u vrijednosti od 311 mil KM, od čega na trezorske zapise otpada 40 mil KM, a na obveznice 271 mil KM.

Sa aukcijom koja je planirana za 2. decembar, ukoliko bude realizovana u potpunosti, plan zaduživanja bit će ispunjen budući da će ukupno zaduženje u 2019. godini po ovom osnovu biti oko 312 mil KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.