Izvor: Capital | Nedjelja, 17.11.2019.| 18:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Četiri akcionara udružila kapital u banjalučkom Meridianu - Cilj potpuno preuzimanje špediterske kompanije

Ilustracija (Foto: A. and I. Kruk/shutterstock.com)
Dragan Stanivuković, Anđelko Šobot, Bojan Roguljić i Mikrofin osiguranje udružili su se u pokušaju da istisnu preostale male akcionare iz poznatog banjalučkog špediterskog preduzeća Meridian, od kojih je najveći Republika Srpska, čiji Penzijski rezervni fond i Fond za restituciju imaju 12,3% akcija.

Njih četiri, udružila su svoj kapital i sada imaju ukupno od 71,29% akcija u ovom društvu, čime je ispunjen uslov za objavu ponude za preuzimanje preostalih akcija.

Ugovor o zajedničkom djelovanju su potpisali Anđelko Šobot (28,17%), Mikrofin osiguranje (23,97%), Dragan Stanivuković (13,24%) otac narodnog poslanika Draška Stanivukovića i Bojan Roguljić (5,9%) sin biznismena Slavka Roguljića.

Na osnovu njihovog udruživanja nastaje obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje, odnosno kupovine svih akcija sa pravom glasa.

- Za svaku akciju ponudilac se obavezuje da će platiti cijenu od 0,62 KM. Ponuda za preuzimanje biće objavljena u roku, pod uslovima i na način koji je propisan Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava - navodi se u Obavještenju koje su uputili ostalim akcionarima.

Pored gore navedene četvorke među najvećim akcionarima je i Penzijski rezervni fond (PREF) RS sa udjelom od 7,72%, Goran Knežević koji ima 5,92% akcija i Fond za restituciju RS koji je u posjedu 4,59% akcija društva.

Inače osnovni kapital preduzeća iznosi 7.842.578 KM, podijeljen je na 7.842.578 redovnih (običnih) akcija klase A nominalne vrijednosti 1,00 KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.