Izvor: Tanjug | Nedjelja, 17.11.2019.| 08:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na Floridi otvoren hotel u obliku gitare vrijedan 1,5 mlrd USD (VIDEO)

(Foto: YouTube/screenshot)
Jedinstveni luksuzni hotel u obliku džinovske rok gitare otvoren je na Floridi u Holivudu. Riječ je o još jednoj arhitektonskoj građevini u svijetu koja privlači pažnju neobičnim izgledom, poput onih u obliku korpe, kruzera, životinja, konzervi, slika...

Hotel, za koga kažu da je nevjerovatan, drugačiji, uzbudljiv, zabavan, da obogaćuje pop kulturu, deo je velikog projekta kompanije Hard Rock. Svake večeri, na "fasadi" gitare, uz živopisnu muziku odgirava se i spektakularni gitar lajt šou.

Dizajniran kao dvije gitare naslonjene jedna na drugu, visine oko 140 metara, pravi je spektakl za sve koji ga ugledaju. Ima 35 spratova, 638 luksuzno opremljenih apartmana i soba, bazene, lagunu kao i Rok spa od 3.900 kvadrata, jer se cijeli hotelski kompleks nalazi na milju od plaže u Holivudu, mjestašca nedaleko od Majamija i Fort Lauderdale.

Hotel, u kome se i nebo ogleda, ima i veliki kazino, sa 3.000 slot aparata, 193 stola za igranje i poker salu sa 46 stolova, koncertnu dvoranu sa 7.000 mjesta, mnoštvo trgovina i pozorišnih dvorana.

U hotelu, podignutom na zemlji koja pripada Seminola Indijancima, postoje i velike prostorije za sastanke, kao i 19 restorana i 20 barova za najrazličitije ukuse. Pridodat mu je i naziv Seminole - jedinih Indijanaca na tlu SAD koji nikada u istoriji službeno nisu kapitulirali. Američka vlada im je priznala suverenitet nad plemenskom teritorijom.

Projekat izgradnje hotela gitare vrijedan 1,5 mlrd USD, zajedno sa koncertima dodatno će u kompeks koji se prepoznaje iz aviona, privlačiti turiste iz svih dijelova svijeta.

Na svečanom otvaranju krajem oktobra bili su Džoni Dep, Morgan Friman, Maroon 5, i brojne ličnosti svjetskog džet seta, a početkom novembra u tom hotelskom kompleksu nastupili su Sting i Andrea Bočeli.


Među hotelima neobičnog izgleda je i kineski Tianzi, ili kako ga zovu Hotel sina neba, koji je odmah po izgradnji ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najveća zgrada-slika na planeti. Na njoj je božanstvo koje donosi prosperitet i dugovečnost.

U Sjevernoj Koreji je podignut veliki hotel u obliku kruzrera, izgrađen na litici iznad plaže, a u Turskoj onaj što podsjeća na Titanik.

Hotel "sastavljen od 120 limenki piva" nalazi se u Danskoj, a tu su i oni u obliku gnijezda ili NLO.

Planetu krase i brojne zgrade jedinstvenog izgleda poput ogromne korpe u Ohaju u SAD, ali i onih u obliku cipela ili životinja - od ribe u kojoj je indijski Nacionalni savjet za razvoj ribarstva, do kornajče u Indoneziji, slona u Rusiji, psa ili mačke - a jedna od tavkih u njemačkoj je pretvorena u vrtić.

Među najzanimljivijim je, ako se izuzmu one najpoznatije poput "kuće koja pleše" u Pragu i muzička škola u Kini koja izlgeda kao koncertni klavir na koji je oslonjen kontrabas ili zamagljena zgrada u Švajcarskoj, kao i evropski Gugengajhm.

Na tom spisku je i Forest spiral, zgrada u obliku spirale na čijem krovu je šuma, a urađena je po dizajnu Hundertwassera, kao i ona u Danskoj čiji krov ima oblik rolekrkostera.

Kada je riječ o neobičnosti, ne bi trebalo zaboraviti ni jednu od najvažnijih znamenitosti Moskve - hram Svetog Vasilija Blaženog a ni briselski atomijum kao ni najživopisnije i najveselije zgrade poput Happy Rizzi House, u njemačkom Branzviku.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.