Izvor: Nezavisne novine | Nedjelja, 17.11.2019.| 14:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uvoz BiH iz Japana 40 puta veći od izvoza - Zbog male produkcije proizvodi iz BiH nerentabilni za transport u udaljene zemlje

(Foto: style-photography/shutterstock.com)
Uvoz Bosne i Hercegovine iz Japana čak 40 puta je vredniji nego domaći izvoz u ovu daleku azijsku zemlju.

Iako je dijapazon robe koja se izvozi dosta širok i podrazumijeva proizvode poput plastike, stakla, vina, rukotvorina, tekstila, auto-dijelova, papira..., problem je što su količine zanemarive.

Investitori i uvoznici iz Japana, čini se, zainteresovani su za turističku ponudu BiH, ali i za domaće proizvode, posebno med, o čemu je nedavno sa predstavnicima Agencije za unapređenje investicija u BiH (FIPA) razgovarala i japanska delegacija koja je posjetila BiH.

Iako bi privrednici iz BiH rado izvozili, problem je što je Japan daleko, a od države i entiteta, kako kažu, nema dovoljno poticaja kako bi bili konkurentni.

Nemanja Vasić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, ističe za Nezavisne da je zbog udaljenosti Japana gotovo svaki proizvod iz BiH nerentabilan za izvoz, budući da se radi o manjim količinama, pošto BiH veće količine nekog proizvoda jednostavno nema.

- To je jedan od osnovnih razloga malog izvoza - kaže Vasić i kao primjer ističe da se razgovaralo o izvozu meda u Japan.

Dodaje da su slične razgovore imali sa Kinom kada je u pitanju izvoz meda. Međutim, kako objašnjava, iz Kine su tražili da se med izveze kontejnerski.

- Naši pčelari su se zbog toga međusobno šalili da zajedno mogu sakupiti samo jedan kontejner. Dakle, imamo države sa kojima nije realno očekivati ravnotežu. Naravno da imamo debalans, jer Japan izvozi skupu robu, automobile i slično, ali situacija ipak može da se popravi - kaže Vasić, koji potcrtava da je u posljednjih godinu-dvije u usponu razvoj turizma, za šta u Japanu postoji interes.

Stoga je, kako tvrdi, turizam nešto što na sajmovima treba više poticati, a u čemu će, obećava, turističke agencije iz BiH podržati i Vanjskotrgovinska komora BiH.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, takođe je mišljenja da su problemi trgovine sa Zemljom izlazećeg sunca mala produkcija iz BiH za tako veliko tržište, ali i daljina.

- Tu su vrlo zanimljivi visoki standardi koje moramo zadovoljiti kada izvozimo u ovu zemlju. Ipak, postoje dobre šanse za naše proizvode, posebno hranu, koji su kvalitetni, a uz to sa tačno označenog geografskog područja i koji su proizvedeni na prirodan način. To je slučaj i sa medom, ali i nekim drugim proizvodima - kazao je Šarović za Nezavisne.

Pčelari u BiH i nisu bili raspoloženi za razgovor o ovoj temi, ali su složni u stavu da nema dovoljno meda ni za tržište BiH, a kamoli za izvoz. Tvrde da se izvozi veoma malo i to uglavnom privatnim kanalima.

U Agenciji za unapređenje investicija u BiH kažu da se već nekoliko godina na tržište Japana izvoze bosanskohercegovačka vina, dok se broj japanskih turista u BiH povećava iz godine u godinu.

Na tome, kako je nedavno istaknuto, predano radi Šigehiko Nišihama, predstavnik FIPA u Japanu, koji čak smatra da bi nekoliko japanskih kompanija koje trenutno posluju u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Mađarskoj moglo preseliti pogone u Bosnu i Hercegovinu.

Iz FIPA, pak, ističu da značajnija direktna strana ulaganja iz Japana u BiH nisu evidentirana, a japanske kompanije koje su prisutne na BiH tržištu su registrovane preko svojih evropskih kompanija.

- Važno je napomenuti da je Japan među najvećim donatorima u BiH. Trgovinska razmjena dvije zemlje je skromna s izraženim deficitom za BiH i sa registriranim smanjenjem već skromnog izvoza iz BiH u posljednjim godinama. Naša iskustva govore da su japanski investitori cijenjeni i da su oni dobrodošli svugdje u svijetu. Svijet cijeni japansku preciznost, mehaniku, elektroniku, uključujući i nas - ističe Jasmina Dževlan, portparol FIPA.

Iz FIPA podsjećaju da je japanska kompanija Tsubaki-Nakashima, koja inače posluje u centralnoj Evropi, u 2017. godini preuzela kompaniju TN Bosnia Konjic, te se uspješno bavi proizvodnjom preciznih dijelova od metala, keramike i plastike koje izvozi na međunarodno tržište.

Podaci UIO BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH potvrđuju da je izvoz proizvoda iz BiH u ovu daleku zemlju još u domenu pionirskog poduhvata.

Podaci koje su Nezavisne dobile iz ove dvije institucije govore da je u posljednjih devet mjeseci iz Japana u BiH uvezeno robe u vrijednosti od 8,6 mil KM, a iz BiH u Japan izvezeno 207.111 KM.

U Japan se izvoze Tvrdoševa vina i vina koja proizvodi vinarija Nuić iz Ljubuškog. Izvoze i kompanije Violeta, Prevent, Agrobat i druge.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.