Izvor: Nezavisne novine | Nedjelja, 17.11.2019.| 07:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za jače pravosuđe stiže 10 mil KM - Implementacija projekta EU4Justice trebalo bi da počne 2021.

Ilustracija (Foto: mojo cp/shutterstock.com)
U narednom periodu Evropska komisija implementiraće projekat s ciljem poboljšanja rezultata u krivičnom gonjenju u predmetima organizovanog kriminala i korupcije u BiH u visini od najmanje 10 mil KM, saznaju Nezavisne.

Njegova trogodišnja implementacija bi, kako je objašnjeno, trebalo da počne 2021. godine.

- Prva faza EU4Justicea, koju trenutno sprovodi francuska organizacija Justice Coopération Internationale, ima za cilj da pomogne vlastima BiH da se pojača saradnja unutar lanca kaznenog pravosuđa kako bi se postigli bolji rezultati u krivičnom gonjenju - kažu za Nezavisne u Delegaciji EU.

U ovom trenutku ova francuska organizacija sprovodi projekat istog cilja ukupne vrijednosti od gotovo 5 mil KM. Oba projekta su, kako je rečeno Nezavisnim, dio šireg projekta EU4Justice, koji je lansiran nakon što je prošle godine predstavljena nova strategija EU.

U samom dokumentu se navodi da će fokus aktivnosti biti izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH i reformi Zakona o krivičnom postupku BiH.

- Imajući to u vidu, tačan sastav aktivnosti koje će se sprovoditi ne može biti naveden u ovom trenutku, ali će biti dodatno pojašnjen u smjernicama pri dodjeli grantova - navedeno je u dokumentu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.