NavMenu

Kompanija Qantas uspješno obavila najduži neprekidan let u istoriji

Izvor: eKapija Subota, 16.11.2019. 10:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jelena Đelić)Ilustracija
Australijska vazduhoplovna kompanija Qantas uspješno je obavila najduži neprekidni komercijalni let u istoriji, prevalivši 17.800 kilometara od Londona do Sidneja za 19 sati i 19 minuta.

Avion na probnom letu London-Sidnej, Boing 787 Drimlajner, prevozio je 50 putnika i preostalo mu je goriva za otprilike još sat vremena i 45 minuta leta, kada se prizemljio na aerodromu u najvećem gradu u Australiji, izvještava Rojters.

Sa londonskog aerodroma Heathrow (Hitrou) avion je poletjeo u četvrtak ujutro u 6 časova. Na ovom senzacionalnom letu putnici su imali priliku da dožive dva izlaska sunca.

Ovo je drugi put u istoriji da je Qantas putničkim avionom na neprekidnom letu prevalio razdaljinu London-Sidnej, budući da je 1989. Boingom 747-400 preletjeo put između dva grada za više od 20 sati.

Qantas je počeo da leti između Londona i Sidneja 1947. godine, i tada je bilo potrebno pet dana za taj put koji je uključivao šest usputnih sletanja.

Prošle godine, australijski avioprevoznik je pokrenuo liniju Pert-London, jedini direktan let između Australije i Evrope, za koji je potrebno 17 sati leta, a prošlog mjeseca je uspješno obavio još jedan od najdužih neprekidnih komercijalnih letova na liniji Njujork-Sidnej, gdje je razdaljinu od 16.200 kilometara prešao za 19 sati i 16 minuta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.