Izvor: eKapija | Subota, 16.11.2019.| 10:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kompanija Qantas uspješno obavila najduži neprekidan let u istoriji

Ilustracija (Foto: Jelena Đelić)
Australijska vazduhoplovna kompanija Qantas uspješno je obavila najduži neprekidni komercijalni let u istoriji, prevalivši 17.800 kilometara od Londona do Sidneja za 19 sati i 19 minuta.

Avion na probnom letu London-Sidnej, Boing 787 Drimlajner, prevozio je 50 putnika i preostalo mu je goriva za otprilike još sat vremena i 45 minuta leta, kada se prizemljio na aerodromu u najvećem gradu u Australiji, izvještava Rojters.

Sa londonskog aerodroma Heathrow (Hitrou) avion je poletjeo u četvrtak ujutro u 6 časova. Na ovom senzacionalnom letu putnici su imali priliku da dožive dva izlaska sunca.

Ovo je drugi put u istoriji da je Qantas putničkim avionom na neprekidnom letu prevalio razdaljinu London-Sidnej, budući da je 1989. Boingom 747-400 preletjeo put između dva grada za više od 20 sati.

Qantas je počeo da leti između Londona i Sidneja 1947. godine, i tada je bilo potrebno pet dana za taj put koji je uključivao šest usputnih sletanja.

Prošle godine, australijski avioprevoznik je pokrenuo liniju Pert-London, jedini direktan let između Australije i Evrope, za koji je potrebno 17 sati leta, a prošlog mjeseca je uspješno obavio još jedan od najdužih neprekidnih komercijalnih letova na liniji Njujork-Sidnej, gdje je razdaljinu od 16.200 kilometara prešao za 19 sati i 16 minuta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.