Izvor: Tanjug | Subota, 16.11.2019.| 10:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pušten u rad podmorski elektroenergetski kabal između Italije i Crne Gore

Puštanje kabla u rad (Foto: YouTube/screenshot)
Podmorski elektroenergetski kabl između Crne Gore i Italije svečano je pušten u rad u petak, 15 novembra.

Ukupna dužina kabla između Peskare i Tivta iznosi 455 kilometara, dok dužina podmorskog dijela iznosi 433 kilometra.

Investicija je vrijedna oko milijardu evra, a za izgradnju je bila zadužena italijanska kompanija Terna u partnerstvu s Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES).

Kabal su simbolično, istovremenim pritiskanjem dugmeta u rad pustili predsjednici Crne Gore i Italije Milo Đukanović i Serđo Matarela, svaki sa svoje strane Jadrana.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je, na ceremoniji puštanja u rad interkonekcije u Konvertorskoj stanici u Lastvi Grbaljskoj, da je ovaj projekat od izuzetnog strateškog značaja za region Zapadnog Balkana, a naročito za Crnu Goru, jer je to prva interkonekcija Crne Gore sa Italijom i Evropom, prenijela je Hina.

- Projekat predstavlja ne samo čvrstu vezu između Italije i Crne Gore, već model daljnje integracije evropskog kontinenta. Ovo je konkretan primjer evropskih integracija, primjer šta zemlje EU mogu dati Crnoj Gori i zemljama Zapadnog Balkana, ali i obrnuto, šta zemlje zapadnog Balkana mogu dati EU. To je primjer saradnje, zajedničkog ulaganja i brige o zajedničkoj budućnosti - kazao je Đukanović, istakavši da je izgradnja podmorskog kabla između Crne Gore i Italije jedan od "mega razvojnih projekata koji crnogorsku ekonomiju mijenja zauvijek i nabolje".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.