Izvor: N1 | Petak, 15.11.2019.| 14:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pet savjeta kako se pripremiti za stagnaciju ili blagu recesiju

(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Njemačka se za dlaku izvukla iz tehničke recesije. Suprotno očekivanjima većine analitičara tamošnji je zavod za statistiku objavio da je u trećem tromjesečju godine gospodarstvo raslo skromnih 0,1% u odnosu na prethodni kvartal, a 0,5% u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Ekonomiju su od proglašavanja recesije spasile potrošnja građana i veća potrošnja države, dok je industrija i dalje u minusu, a to znači i da najave uvoza nisu sjajne. Njemačko gospodarstvo bilježi rekordni stupanj zaposlenosti i visoku potrošnju, koja još nije do kraja otpuštena, ali industrijska proizvodnja tone već godinu i pol.

Dobra je vijest, kaže makroekonomist Željko Lovrinčević, da će Nijemci više trošiti jer i dalje rastu plate, ali loša je vijest da manje proizvode i da se pokazalo da kompanije nedovoljno investiraju u tehnologiju i inovacije.

Usporavanje njemačke ekonomije već osjećaju zemlje istočne Evrope pa su prognoze rasta za Poljsku, Češku, Slovačku i Rumunjsku već revidirane na dolje. Hrvatska drži prognozu o rastu od 2,8% na godišnjoj razini, a turističke su brojke dobre pa će vjerojatno treći kvartal pokazati dobru stopu rasta. To pak ne znači da će Hrvatsku stagnacija koja se dogodila u evrozoni i najava blage recesije zaobići pa se valja pripremiti za razdoblje bez rasta ili blagog pada već u 2021. godini.

Kako se građani ovog regiona mogu pripremiti za razdoblje bez rasta ili blagog pada već u 2021. godini.

1. Nekretnine su skupe i nisu najbolja investicija

HNB je već upozorio na nekretninski balon, tačnije zasićenje tržišta, što znači da su cijene blizu svog maksimuma pa očekivanje velike zarade na njihovoj preprodaji nema jako uporište. Valja razmisliti o toj investiciji.

2. Prestati potrošnju plaćati kreditima i minusima

Građanima su u posljednje dvije godine atraktivni nenamjenski krediti, ali sada je vrijeme za lagano razduživanje i otplatu te potrošnje, a ne za nova zaduživanja za potrošnju koja nije neophodna. Vrijeme je i za zatvaranje minusa na računima.

3. Utvrditi kućne budžete na realnoj osnovi


Gotovo svaki dom ima kredite, mora platiti i režije i hranu, ali i niz drugih obveza. Vrijeme je za podvlačenje crte i upoređivanje s prihodima. Ako obveze prelaze prihode, krajnji je trenutak za rezanje potrošnje.

4. Pripremite se za mogući pad primanja ili rast troškova


Iako analitičari očekuju nastavak rasta plata, novi ciklus stagnacije ili recesije mogao bi donijeti korekciju plata na dole. Pripremite se za eventualni blagi pad primanja ili za rast osnovnih troškova.

5. Stvorite "crni fond" za slučaj izvanrednih okolnosti

Blagim rezanjem troškova moguće je u idućih godinu dana stvoriti svojevrsni "crni fond" u koji možete posegnuti u slučaju nepredviđenih situacija poput većeg troška u domaćinstvu ili kašnjenja plate.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.