NavMenu

Estonska prestonica dobija futurističku stanicu za autobuse, tramvaje i vozove

Izvor: RTS Subota, 16.11.2019. 09:42
Komentari
Podeli
(Foto: Leo Roomets/Unsplash)
Prijedlog ahitektonskog biroa Zaha Hadid Architects usvojen je na konkursu za novu željezničku stanicu u estonskoj prestonici Talinu.

Stanica Ulemiste, koju će graditi domaća firma Esplan, biće dio Rail Baltica, 870 kilometara dugačke željezničke mreže između Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije.

Uprkos tome nisu poznati svi detalji vezani za gradnju, ZHA navodi da je neobičan dizajn zgrade zasnovan na tome da ljudima bude što lakše da se snađu u njoj, pošto će se pod istim krovom saobraćati autobuske, tramvajske i željezničke linije.

Preko sva tri vida transporta prelaziće pješački most, koji će ih povezivati i omogućavati ljudima da lako presjedaju.

Još nije poznat rok za završetak radova, ali će zgrada biti "modularna", što znači da će biti građena u fazama kako bi se što manje ometao okolni dio grada. Osim toga, navodi se da će biti građevina ispunjavati sve "zelene" standarde.

- Ovo će biti istinsko multi-modalno transportno čvorište koje spaja više vidova saobraćaja - naveo je Tavi As, estonski ministar ekonomije i infrastrukture.

Biro ZHA je već dizajnirao nekoliko željezničkih stanica u svijetu, uključujući onu u Napoliju i Oslu, koja treba da počne sa gradnjom naredne godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.