Izvor: RTRS | Petak, 15.11.2019.| 11:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Njemačka izbjegla recesiju

Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)
Njemačka ekonomija je u trećem kvartalu "za dlaku" izbjegla očekivanu recesiju, jer su privatna i državna potrošnja i građevinarstvo doprinijeli rastu najveće evropske privrede od 0,1% u odnosu na prethodno tromjesečje.

Na godišnjem nivou, BDP Njemačke je u periodu jul-septembar, prema desezoniranim podacima, porastao za 0,5%, nakon rasta od 0,3% u prethodna tri mjeseca, pokazali su objavljeni podaci njemačkog Federalnog zavoda za statistiku, a prenosi agencija Rojters.

- Nemamo tehničku recesiju, ali su podaci o rastu i dalje suviše niski - izjavio je njemački ministar ekonomije Peter Altmajer za njemačku televiziju ARD.

Domaćinstva su, prema najnovijim podacima, povećala potrošnju u periodu jul-septembar, dok su vladina potrošnja i sektor građevinarstva takođe pružili podršku ukupnom rastu.

Izvoz je u tom kvartalu porastao, dok uvoz i dalje stagnira, poručuju iz statističkog zavoda.

Podatak o kvartalnoj stopi rasta BDP-a za drugo tromesečje revidiran je naniže na minus 0,2% umjesto ranije saopštenog pada od 0,1%, dok je za prvo tromjesečje revidiran naviše na rast od 0,5% sa prethodno objavljenog nivoa od 0,4%.

Proizvođački sektor, čiji je izvoz decenijama "kičma" ekonomske snage njemačke, suočen je sa slabijom inostranom tražnjom, tarifnim sporovima koje je "zapalila" trgovinska politika američkog predsjednika Donalda Trampa i sa poslovnom neizvesnošću povezanom sa odlukom Britanije da izađe iz Evropske unije.

Njemački automobilski sektor, ključni pokretač ukupnog rasta, takođe ima problema sa prilagođavanjem na strože propise nakon skandala sa manipulacijama emisijama štetnih gasova i sa prelaskom sa motora sa unutrašnjim sagorijevanjem na električne automobile.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.