Izvor: Energetika.ba | Petak, 15.11.2019.| 13:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

NASA predstavila svoj prvi električni avion

Ilustracija (Foto: Faiz Zaki/shutterstock.com )
Američka svemirska agencija NASA predstavila je ranu verziju svog prvog električnog eksperimentalnog aviona, X-57 "Maxwell" u svojoj manje poznatoj laboratoriji za vazduhoplovstvo u kalifornijskoj pustinji.

Prilagođen iz dvostrukog italijanskog propelera Tecnam P2006T, X-57 je u razvoju od 2015. godine i ostaće još najmanje godinu dana do svog prvog probnog leta iznad vazdušne baze Edward.

Međutim, nakon što su na njega pričvrstili dva najveća od 14 elektromotora koji će na kraju pokrenuti avion, uz pomoć posebno dizajniranih litij-jonskim baterijama, NASA je odlučila Maxwella prikazati javnosti. Inače, propeleri na X-57 aktiviraće se prilikom poletanja i sletanja te povlačiti tokom leta.

NASA je takođe pokazala novoizgrađeni simulator koji inženjerima i pilotima daje utisak o tome kakav će biti osjećaj manevrisanja u letu gotovom verzijom X-57 .

Maxwell je najnovija u ponosnoj kolekciji eksperimentalnih letjelica koje je NASA razvila tokom više decenija u mnoge svrhe, uključujući Bell X-1 u obliku metka koji je prvi probio zvučnu barijeru ili raketni avion X-15 kojim je letio Armstrong prije nego što se pridružio Apollo timu. Maxwell će u stvari biti prvi NASA-in X-avion sa posadom.

Dok privatne kompanije godinama razvijaju električne avione i letelice, NASA-in X-57 poduhvat usmjeren je na dizajniranje i tehnologiju u skladu sa standardima koje komercijalni proizvođači mogu prilagoditi za vladino sertifikovanje. S tim u vezi, NASA-in električni avion će ispunjavati standarde za plovidbenost i sigurnost, kao i za energetsku efikasnost i buku.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.