Izvor: eKapija | Petak, 15.11.2019.| 10:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počela izgradnja spoja Lauša i Paprikovca u Banjaluci - U planu novo naselje uz saobraćajnicu

(Foto: Banjaluka.rs.ba)
Izgradnja nove saobraćajnice, vrijedne 2,7 mil KM, koja će preko nekadašnjeg Voćnjaka povezati Lauš i Paprikovac, počela je u četvrtak, 14. novembra, u okviru velikog investicionog ciklusa "Banjaluka se gradi".

Uslovi za izgradnju ove, izuzetno važne saobraćajnice stvoreni su nakon što se Grad Banjaluka, poslije višegodišnjeg sudskog spora, upisao u zemljišne knjige kao vlasnik nekadašnjeg voćnjaka, uz osigurana sredstva za izgradnju od strane Vlade RS.

Jučerašnjem početku radova prisustvovali su gradonačelnik Igor Radojičić i predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Radojičić je ukazao da će buduća saobraćajnica, koja će povezati ulice Jovana Raškovića i Karađorđevu, imati veliki značaj za saobraćajni sistem u gradu. On je podsjetio da je sredstva za izgradnju, i to 2,5 mil KM, osigurala Vlada RS.

- Na prvom mjestu, otvara se novi prilaz za Klinički centar na Paprikovcu koji je vrlo opterećen pristupnim saobraćajem. Drugo, sam prostor Lauša koji je koncentrisan na Karađorđevu ulicu dobija još jednu izlaznu saobraćajnicu koja ide dalje preko Paprikovca,može da se veže ili na Ulicu Ranka Šipke na Zapadni tranzit ili čak prema novoj Ulici kralja Aleksandra, te dalje prema Centrumu – kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, dodatna vrijednost je i u tome što se otvaranjem ove saobraćajnice na području Lauša, stvaraju uslovi za izgradnju novog naselja na ovoj lokaciji.

- Lokacija voćnjaka, koji je bivše vlasništvo Zemljoradničke zadruge a sada uspisan na Grad, važećim regulacionim planom predviđena kao višestruka zona, sa predviđenom stambenom izgradnjom i velikim površinama za parkovske sadržaje, odnosno rekreaciju i odmor. To je od velike važnosti i za Lauš i za Paprikovac, ali i za cijeli grad – naveo je Radojičić.

Premijer Radovan Višković naglasio je da je Vlada izdvojila sredstava za ovaj krupni projekat, od velike važnosti za građane Banjaluke i cijele RS.

– Ono što je posebno bitno za Banjaluku, jeste da ćemo na Laušu dobiti površinu koja će omogućiti da se grad još brže i bolje razvija i siguran sam da ćemo imati priliku da prisustvujemo otvaranju svih tih novih sadržaja na ovom prostoru – rekao je Višković.

Izgradnja ove saobraćajnica je jedan od najvećih, a zbog konfiguracije terena, i najzahtjevnih infrastrukturnih projekata u gradu. Prema projektu, predviđena je izgradnja saobraćajnice u dužini od 800 metara, sa 80 metara dugim vijaduktom, koja će napraviti spoj Sanske ulice na Laušu, od crkve preko Ekonomije, do Ulice Jovana Raškovića na Paprikovcu, gdje će biti izgrađena nova raskrsnica sa Zelengorskom ulicom.

Na Laušu će se graditi i sportska dvorana

Radojičić je naglasio da je na Laušu nedavno izgrađen novi kružni tok kod restorana Sirano, u gradnji je objekat mjesne zajednice i policijske stanice, a počela je i gradnja dječijeg igrališta. Sljedeći veliki projekat je gradnja sportske dvorane uz OŠ Sveti Sava.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.