NavMenu

Nema svrhe izbjegavati slatkiše da bi se prevenirao dijabetes

Izvor: Nedeljnik Petak, 15.11.2019. 08:17
Komentari
Podeli
(Foto: Oleksandr Nagaiets/shutterstock.com)
Dijabetes je jedna od najmasovnijih nezaraznih hroničnih bolesti. Ne može se odmah reći da je pacijent "kriv" što je dobio šećernu bolest zato što je u pitanju struktura organizma koju on ima i pod uticajem faktora sredine, bolest se ispoljava, objašnjava za Nedeljnik dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Nebojša Lalić, internista-endokrinolog,

Profesor Lalić je u nedavnom intervjuu objašnjavao koliko je dijabetes ozbiljan problem za zdravstvo, ne samo za pojedince, a koliko je posljedica neodgovornosti pacijenta.

- Tip 1 je autoimuno oboljenje, i zasada nije pronađen način kako bi se početak te bolesti mogao čak i odložiti. Kod dijabetesa 2 je veoma važna uloga faktora sredine, ishrane i fizičke aktivnosti. Neće svako dobiti dijabetes jer praktično svi žive u takvim uslovima, nego oni koji imaju takvu strukturu organizma, prvenstveno pankreasa, i perifernog tkiva, onog u kojem se troši glukoza ili dodatno stvara (jetra, mišići, masno tkivo i sl.). Tu dolazi do poremećaja koji se pojačavaju i ispoljava se dijabetes. Faktori sredine to favorizuju, ne mogu da stvore taj poremećaj. Uloga prevencije, te brige o zdravlju bi bila u tome da se otklone upravo faktori koji favorizuju nastanak bolesti, kada se jednom utvrdi da je rizik povećan - rekao je Lalić.

Slatkiši opterećuju, kaže, i izazivaju povećani odgovor insulina i cijelog sistema u kojem nastaje kvar kada se ispolji dijabetes.

- Ako vi nemate problem sa tim sistemom, vi možete da jedete slatkiše koliko hoćete, ali ako postoji sklonost da se sistem pokvari, onda unošenje slatkiša i koncentrovanih masti, i čak nekog voća i nekih namirnica, može dovesti do ubrzavanja i konačnog ispoljavanja šećerne bolesti. Nema svrhe izbjegavati slatkiše da bi se prevenirao dijabetes - rekao je dr Lalić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.