Izvor: Indikator | Petak, 15.11.2019.| 07:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tehnološki divovi postaju konkurencija bankama - Google ulazi u bankarstvo

(Foto: l i g h t p o e t/shutterstock)
Google će iduće godine ponuditi tekuće račune zajedno s finansijskim institucijama, uključujući Sitigroup. To će predstavljati najsnažniji potez jedne velike tehnološke kompanije u potrošačkom bankarstvu.

Većina prethodnih napora bila je usredsređena na kreditne kartice i platne platforme. Kao dio projekta pod nazivom naziva "Keš", kompanija će postati najnoviji lider Silicijumske doline koji će se okušati u bankarskom prostoru, objavio je Vostrit žurnal.

Prethodni pokušaji Apple-a i Facebook-a suočeni su s preprekama, a potrošači su postajali sve skeptičniji u pružanju ličnih podataka velikim tehnološkim kompanijama.

- Istražujemo kako možemo da sarađivati ​​s bankama i kreditnim sindikatima u SAD kako bismo ponudili pametne račune za provjeru putem Google pay-a, pomažući njihovim klijentima da imaju korisne uvide i proračunske alate, a svoj novac čuvaju na računu zaštićenom putem FDIC ili NCUA - rekao je potrparol Google.

- Google ne namjerava da prodaje podatke o kupcima - rekao je za VJ Cezar Sengupta, izvršni direktor te firme.

Banke su se godinama brinule zbog konkurencije od malih, brzih tehnoloških početnika. Ali ispada da se velike tehnološke kompanije poput Google i Amazona, koje su već naoružane vezama sa stotinama miliona potrošača, mogu pokazati kao veća prijetnja.

Prošle godine je Amazon navodno razgovarao s JP Morgan Čejsom oko tekućih računa. Apple je početkom ove godine lansirao kreditnu karticu za korisnike ajfona sa Goldman Saksom. Uber je prošlog mjeseca najavio svoje guranje u finansijske usluge, a Facebook je objavio novi sistem za olakšavanje plaćanja putem svojih društvenih medija i sistema za razmjenu poruka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.