Izvor: eKapija | Petak, 15.11.2019.| 08:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Globalna kampanja protiv poslovnih prevara - Federalna uprava policije objavila preporuke za izbjegavanje opasnih mejlova

Ilustracija (Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)
Federalna uprava policije (FUP) učestvuje u globalnoj kampanji podizanja svijesti u javnosti koju je pokrenuo Interpol, a tiče se "Business E-mail Compromise" prevara ili skraćeno BEC prevara.

"Business E-mail Compromise" prevare odnose se na presretanje komunikacije koja se ostvaruje putem mejla, najčešće između pravnih lica sa teritorije BiH i njihovih poslovnih partnera iz inostranstva. Presretanje mejl komunikacije napadači vrše koristeći tehnike napada "phising" i "spoofing".

- Nakon što poslovni partneri dogovore kupoprodaju, pojedinci ili organizovane kriminalne grupe neovlašteno vrše izmjene podataka primatelja novčane transakcije (izmjene slova u nazivu e-maila, neovlašten pristup dijelu postavki mejla "e-mail forwarding" i umetanje napadačeve adrese i sl.), te žrtva, umjesto na račun poslovnog partnera, uplaćuje novac na platformne bankovne račune napadača, prethodno otvorene posredstvom interneta, obično u Velikoj Britaniji, Španiji i Republici Poljskoj - naveli su u FUP-u.

Preporuke Federalne uprave policije u cilju sprečavanja vršenja navedenog krivičnog djela su: prilikom obavljanja novčane transakcije, proistekle iz pregovora ostvarenih mejlovima potrebno je korištenje dodatnog vida autentikacije (potvrde) primaoca novca, sa posebnim osvrtom na mejl poruke u kojima se zahtijeva "hitna" promjena bankovnog računa na koji je potrebno uplatiti novac, a gdje je vidljivo da je firma primalac iz jedne države npr. Njemačka, dok je novac potrebno uplatiti na bankovni račun otvoren u drugoj državi, npr. Velika Britanija.

Takođe, preporučuje se redovno pregledavanja mejl korisničkog računa, sa akcentom na odjeljak postavke prosljeđivanja poruke, odnosno lokacija pristupa istom, kao i provjere zaglavlja zaprimljenih poruka, a kojima se zahtijeva promjena podataka o primaocu novčanih transakcija (promjena bankovnog računa).

Federalna uprava policije navodi i da je potrebno hitno prijavljivanje zloupotrebe, kako banci tako i agencijama za provođenje zakona, a sve u cilju zaustavljanja sporne novčane transakcije
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.