Izvor: Capital | Četvrtak, 14.11.2019.| 13:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

INA zainteresovana za kupovinu Krajinapetrola - U toku dubinska analiza poslovanja

(Foto: Sergiy Palamarchuk/shutterstock.com)
Vlada Republike Srpske spremna je da proda državni udio u Krajinapetrolu i već je dala dozvolu da hrvatska Industrija nafte – INA izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća.

Ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić dao je saglasnost INA-i da započne "dubinsko snimanje" društva Krajinapetrol te analizom svih dokumenata, poslovnih, pravnih, komercijalnih…

INA je taj postupak već započela, potvrđeno je Capitalu, a sve u cilju određivanja njenih daljih koraka u vezi da udjelom od 9,7% koji ima u Krajinapetrolu, uključujući i mogućnost kupovine akcija Akcijskog fonda RS i drugih malih akcionara.

U INA-i su najavili da će nakon skeniranja stanja donijeti odluku i konkretizovati eventualnu ponudu za sticanje akcija.

Republika Srpska preko Akcijskog fonda posjeduje 42,2% akcija u Krajinapetrolu, preko Fonda za restituciju 3,2% dok PREF ima 6,5% akcija.

U ovom mjesecu već je zabilježeno značajno trgovanje akcijama Krajinapetrola. U ponedjeljak je akcijama ovog preduzeća ostvaren promet od 176.714 KM. Tada su akcije prodate po cijeni od 0,74 KM po akciji.

Trgovanje je zabilježeno i juče u iznosu od čak 2,3 mil KM, objavio je Capital. Prodato je 3.505.201 akcija, što odgovara udjelu Petrobarta, po cijeni od 0,67 KM po akciji.

Ko su kupci biće poznato nakon što prodaja bude registrovana u Centralnom registru hartija od vrijednosti RS.

Krajinapetrol je deveti mjesec ove godine završio sa dobiti od 1,18 mil KM, što je duplo više nego u istom periodu lani, te je najavio i isplatu dividende.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.