NavMenu

Bez dogovora o najnižoj plati u RS

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 14.11.2019. 09:44
Komentari
Podeli
(Foto: vallter/shutterstock.com)
Članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske nisu postigli dogovor o najnižoj plati u Republici Srpskoj za 2020. godinu.

- Unija udruženja poslodavaca RS nije prihvatila zahtjev Saveza sindikata Republike Srpske da najniža plata od 1. januara 2020. godine bude 550 KM, a da u drugom kvartalu naredne godine poraste na 600 KM - navedeno je u saopštenju Saveza sindikata RS.

Članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta ispred Vlade RS nisu imali prijedlog iznosa najniže plate.

Pregovori o najnižoj plati biće nastavljeni u roku od 15 dana.

- U Republici Srpskoj trenutno radi 266.320 radnika, od kojih 131.074 ili 49% ne može zaraditi ni za hranu, dok 174.147 ili 65% prima platu nižu od prosječne. U Srpskoj 35.774 radnika prima platu 450 KM i manje, a od 451 do 600 KM dobija 70.263 radnika - rekla je ranije u srijedu, 13. novembra, Ranka Mišić, predsjednica Sindikata.


Ona je navela da realni sektor u Srpskoj ne stoji loše, da je ostvarena zapažena dobit i da je Vlada Srpske pozitivno djelovala prema poslovnoj zajednici, kao i da su doneseni zakoni koji rasterećuju realni sektor, ali se, ipak, malo poslodavaca u Srpskoj odlučuje da poveća plate.

Mišić je podsjetila da je obaveza Vlade Republike Srpske da bude zakazana sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske o iznosu najniže plate, te da je ukoliko ne bude dogovora Vlada obavezna da sama utvrdi njen iznos.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.