NavMenu

Vlada FBiH pokrenula aktivnosti za eksploataciju nafte i plina - Ovo su lokacije budućih nalazišta

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.11.2019. 15:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pix One/shutterstock.com)Ilustracija
Federalna vlada je na sjednici održanoj u srijedu, 13. novembra, donijela Odluku o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH.

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina biće provedeno za četiri bloka ukupne površine 5.115 km2 na prostoru Panonskog bazena i Dinarida: Blok BiHPo1 (119 km2), Blok BiHPo2 (93 km2), Blok BiHTz (1.570 km2) i Blok BiHD1 (3.233 km2).

Odlukom je propisano da planiranje i izvođenje istraživanja i eksploatacije na svakom bloku mora biti u skladu sa ograničenjima i mjerama zaštite okoliša iz "Strateške procjene utjecaja na okoliš programa regionalnih geoloških istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na prostoru FBiH", kao i uslovima i ograničenjima iz prostornih planova u FBiH, prenosti profitiraj.ba.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je zaduženo da, u saradnji s Federalnim zavodom za geologiju i izabranim stručnim konsultantom IHS Global Limited iz Londona, izvrši pripremne radnje i izradi dokumentaciju za raspisivanje međunarodnog javnog poziva i provede javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru FBiH.

(Foto: fbihvlada.gov.ba)

Saglasnost na Odluku o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina daje Parlament Federacije BiH.

Francuski naftni gigant Total najavljivao je da je spreman uložiti i do milijardu dolara u istraživanje nafte i plina na području Federacije BiH.

Mediji su ranijih godina objavljivali različite izvještaje u kojima se ukupna vrijednost svih naftnih nalazišta u BiH procjenjivala i do nekoliko desetina milijardi KM.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je rekao da u narednih 15 dana slijedi raspisivanje međunarodnog javnog poziva za nadmetanje, a nakon objave rok je šest mjeseci svim kompanijama da se prijave i ravnopravno učestvuju u javnom oglasu.

Poslije tog perioda, stručna komisija, koju je imenovala Vlada FBiH, te oba doma Parlamenta FBiH vršit će analizu i odabir finalnog konsultanta – firme koja će raditi eksploataciju nafte i plina i istraživanja na području Federacije, izvjestio je biznisinfo.ba.

– Ovo je jedan od najznačajnijih projekata u poslijeratnoj BiH. Omogućiće domaćim kompanijama da aktivno učestvuju u infrastrukturnim projektima, te će imati pozitivan efekat na privredu i industriju Federacije BiH – dodao je Džindić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.